Konstrakta vratila slavu „borosanama“: Drastično skočila prodaja čuvene radničke obuće (VIDEO)

19.05.2022

10:27

0

One su simbol ženske emancipacije, a sada i modni detalj

Konstrakta vratila slavu „borosanama“: Drastično skočila prodaja čuvene radničke obuće (VIDEO)
Konstrakta 5 - Copyright Profimedia

Ana Đurić Konstrakta predstavljala je našu zemlju na Evroviziji i na popularnom takmičenju osvojila odlično peto mesto. Ona je postala prava ikona, a u centar pažnje vratile su se i legendarne „borosane“, koje je obula za tu priliku i koje su bile simbol svih radnica stare Jugoslavije.

Mladost u Jugoslaviji je mnogima bila označena proizvodima iz Borova. Higijeničarke ili tetkice u školi su nosile „borosane“, a fizičko u osnovnoj se radlo u „startasicama".


Poslednjih godina ovi proizvodi su dobili nov izgled. „Borosane“ se mogu kupiti u retro prodavnicama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Nemačkoj, ali ne i u Srbiji, pa je Konstrakta morala da mobiliše svoj tim da joj pomogne u kupovini obuće.

Kako je rekao predstavnik za medije iz kompanije „Borovo“ Ivan Stažić, oni su bili upoznati s tim da će predstavnica Srbije nositi bele „borosane“ na Evroviziji.

Profimedia
 

- Mi smo srećni što je predstavnica na Evroviziji nosila obuću iz „Borova“ na takvoj pozornici koju su preko malih ekrana pratili milioni gledalaca te izazvala toliku medijsku zainteresovanost za naš proizvod. Ovim putem želimo da čestitamo Konstrakti na visokom plasmanu na Evroviziji - rekao je Stažić.

Legendarne cipele su na tržište prvi put lansirane 1968. godine i proizvode se sve od tada. Kako je Stažić ispričao, u prvim godinama proizvodnje dnevno se proizvodilo 1.600 pari „borosana“, više od 200.000 pari tokom prvih godina. Sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih su ih nosile sve radnice širom bivše Jugoslavije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Bobba (@justbobba)

Nakon uspešnog redizajna „Startasica“, 2008. godine odlučilo se i da „borosane“ dobiju nov izgled. Tako je legendarna cipela, do tada poznata samo kao radna obuća, postala poželjan, ali i izrazito udoban modni dodatak.
„Borosane“ danas više nisu najprodavaniji proizvod „Borova“, ali njena prodaja je, kako kaže Stažić, i dalje zadovoljavajuća.

- Potražnja za njima je porasla od izlaska vesti kako će biti na Evroviziji. Ovo je dokaz da „borosane“ više nisu samo radna obuća već i modni dodatak posebno otkada je dobila novi dizajn platna u šarenim i veselim uzorcima - rekao je Stažić, piše RTL.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike