Počnite da koristite prirodne preparate za skidanje šminke koje ćete vrlo lako napraviti kod kuće (RECEPTI)

24.04.2022

10:32

0

Temeljno uklanjanje šminke na kraju dana je obavezno ukoliko želite lepu, čistu i negovanu kožu lica

Počnite da koristite prirodne preparate za skidanje šminke koje ćete vrlo lako napraviti kod kuće (RECEPTI)
profimedia-0537893191 - Copyright Profimedia

Svakodnevna upotreba tonika za skidanje šminke može da isuši i ošteti kožu lica. Koliko god bio kvalitetan i blag tonik koji koristite, hemikalije koje sadrži sigurno nisu nešto što vašoj koži treba i to na svakodnevnom nivou.

Postoje različiti načini da svoju uobičajenu rutinu u skidanju šminke učinite blagotvornijom za ten. 

Ako ne možete da pronađete adekavtno kozmetičko sredstavo za skidanje šminke koje u potpunosti prija vašoj koži lica, možda je vreme da isprobate nešto drugačije – prirodnije preparate koji bi s jednakom lakoćom i efikasnošću odstranili ostatke šminke.

Pred vama je nekoliko recepata koji sadrže potpuno prirodne sastojke delotvorne kod skidanja šminke.

Maslinovo ulje 

Ulje masline služi kao odlično sredstvo za skidanje šminke. Jednostavno namočite tupfer u ulje i pređite preko kapaka, zatim očistite lice i isperite mlakom vodom.

Maslinovo ulje je odlično za skidanje vodootporne šminke. Nakon nekoliko dana primetićete kako vam je područje ispod očiju osveženo, kao i da su podočnjaci manje izraženi. Umesto maslinovog možete koristiti i kokosovo ulje, a ko nosite sočiva ili ako imate osetljive oči koristite susamovo ili bademovo ulje za skidanje šminke.

Bademovo ulje

Francuskinje vrlo često koriste ovo ulje za uklanjanje šminke. Nanesite samo nekoliko kapi ulja na vatu i prvo očistite kapke i trepavice. Nakon toga samo isperite lice mlakom vodom i obrišite ga čistim peškirom.

Profimedia
 

Ne zaboravite da se bademovo ulje lako apsorbuje u kožu, bogato je esencijalnim kiselinama, te vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Odlično je za suvu kožu, kao i kožu sklonu perutanju, ekcemima i psorijazi.

Kamilica i ulja od jojobe i lavande

Potrebno vam je: 50 ml ulja od jojobe, 50 ml čaja od kamilice i jedna kap ulja od lavande.

Skuvajte čaj od kamilice, procedite ga i kada se ohladi, u njega dodajte ulje od jojobe i 1 kap ulja od lavande. Pre svake upotrebe promućkajte, jer će se ulje i čaj odvojiti zbog različite gustine. Tako promućkano sredstvo nanesite na tupfer i ukloniti šminku sa osetljivog područja oko očiju. 

Oči su osetljive, kao i koža oko njih, pa nepravilnim skidanjem šminke, kao i nanošenjem kreme za lice, možete prouzrokovati iritaciju oka, ali i pojavu sitnih bora i podočnjaka.

Krastavac i mleko

Osim što ublažava natečenost i osvežava područje oko očiju, krastavac je odličan čistač šminke, naročito u kombinaciji s mlekom. Osim toga podstiče prirodnu proizvodnju kolagena i usporava proces starenja. Oljuštite veliki krastavac, izmiksajte ga i dodajte pola decilitra mleka, pa sve prokuvajte na laganoj vatri, 10 minuta. Kada se ohladi, možete je koristiti. Ako smesu držite u zatvorenoj kutijici i frižideru, biće upotrebljiva nekoliko dana.

Profimedia
 

Da li ste znali da je najpopularniji sastojak prirodnih preparata za skidanje šminke, mleko? Savetuje se da uveče očistite lice mlekom jer ono hrani kožu i čini je mekanom.

Postupak ponovite barem dva puta te isperite mlakom vodom. Mleko birajte zavisno od tipa vaše kože, dakle ako vam je koža suva koristite punomasno mleko, masnoj koži treba obrano, a normalnoj delomično obrano mleko.

Banana i sojino mleko

Dobro izgnječite jednu bananu, pa dodajte kašiku sojinog mleka. Sve dobro izmešajte i smesu nanesite na lice. Ostavite da stoji 10 minuta, a nakon toga isperite toplom vodom. Tako ćete ukloniti svu šminku, a koža će vam biti glatka i negovana.

Zapamtite, šminka sa očiju se ne uklanja naglim pokretima trljanja, zato nakvasite tupfer sredstvom za skidanje šminke, stavite na oko, zadržite oko 5 sekundi i onda lagano povlačite na dole i na gore.

Profimedia
 

Bonus savet: Za one koji imaju probleme sa osetljivom kožom i mitiserima, pomešajte krastavac i bademovo ulje. Tačnije, iscedite sok od krastavca i pomešajte sa nekoliko kapi bademovog ulja. Ova mešavina će biti je veoma blaga i delovaće osvežavajuće za lice sklono upalama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike