Za muškarce enigma, žene ne mogu bez njega: Brushalter danas puni 107 godina

03.11.2020

17:05 >> 17:59

0

Ovaj izum pre više od 100 godina zamenio neudobni korset

Za muškarce enigma, žene ne mogu bez njega: Brushalter danas puni 107 godina
Copyright Profimedia

Iako su dame još u staroj Grčkoj nosile neku vrstu odevnog predmeta koji je služio da pridržava grudi, brushalter kakav danas poznajemo patentiran je tačno 3. novembra 1913. godine.

Izumela ga je Amerikanka Meri Felps Džejkobs. Na ideju je došla zbog providne letnje haljine ispod koje nije mogla ugurati korset pojačan ribljim kostima. Od dve svilene marame, napravila je korpe koje je potom povezala satenskom trakom. Njene prijateljice, oduševljeno su prihvatile ovaj izum, ali taj brushalter nije odmah pušten u prodaju. To se dogodilo, tek, kad je dizajnerka počela da dobija anonimna pisma sa zahtevima za prodaju grudnjaka.

U početku je sve krenulo stidljivo, a onda je Meri prodala autorska prava za svoj izum magazinu ‘Warner Brothers Corset Company’ i to za simboličnih 1.500 dolara!Deset godina kasnije, ta prava su vredela 15 miliona dolara!

Veličina brushaltera

Kompanija je uvela i jednu novinu: umesto standardnih malih, srednjih i velikih modela, veličina grudnjaka merila se u centimetrima, što je omogućilo njihovu raznovrsnost.

Možda vas zanima: Marta Miljanić priznaje da nije znala za koju priliku će Lejdi Gaga obući jaknu sa njenim potpisom, kao i da je kod nas moda na aparatima

Tridesetih godina prošlog veka, došlo je do unapređenja. Razvoju grudnjaka, najviše je doprinela ruska emigrantkinja u Americi, Ida Rozental koja je, uz pomoć supruga Vilijema, izmislila nov dizajn za grudnjak – uzimala je mere grudi i leđa nekoliko desetina Amerikanki, od devojaka u pubertetu do zrelijih žena i tako kreirala modele koji će svima odgovarati!

Zanimljivo je to da njihova fabrika “Maidenform” i dan danas uspešno posluje.

Profimedia

Holivud i feminizam zaslužni su za najveću ekspanziju ovog odevnog predmeta koji danas svaka dama svrstava u lično rublje.

Početkom pedesetih počinje zlatno doba Holivuda, a filmske zvezde postaju apsolutni parametri za sve modne trendove, pa i za brushaltere. Tokom šezdesetih godina, za mlađu populaciju, ovaj deo donjeg rublja, postaje i politički simbol – mlade hipi-devojke u znak protesta spaljivale su brushaltere tražeći na taj način svoja prava i slobodu!

Iz feminističkog pokreta došlo je do pravog buma u istoriji ovog odevnog predmeta. Grudnjaci su dobili elastične držače, zatim korpice, fišbajne koji podižu grudi… Poslednja revolucija bila je ona koju je u modu uneo “vonderbra.” Brushalter koji podiže grudi, pojavio se 1994. i ubrzo je postao najprodavaniji odevni predmet širom sveta, a proslavio je i Evu Hercigovu – prvu “vonderbra devojku.”

Iako postoji više verzija o nastanku i nekih neslaganja, ono što je sigurno je to da se u modnoj Bibliji, časopisu “Vogue” pojavio 1907. godine kada je prvi put i nazvan aktuelnim imenom – brushalter.

Saznaj više:

Moda kroz vreme: Izložba „About Time“ u Njujorku prikazuje kako su se trendovi smenjivali u poslednjih 150 godina

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike