Napravite sami sebi lokne kao frizer: Sedam zlatnih pravila korišćenja figara za kosu

10.04.2022

10:57

0

Nema te dame koja nije očarana savršenim loknama, bez obzira da li ima dugu ili kratku kosu

Napravite sami sebi lokne kao frizer: Sedam zlatnih pravila korišćenja figara za kosu
profimedia-0306567101 - Copyright Profimedia

Verovatno ste bezbroj puta posegnuli za figarom i odustali jer ste pomislili da nikada nećete uspeti da napravite onako dore lokne kao što je to uspeo vaš frizer.

Svaka pripadnica lepšeg pola voli da s vremena na vreme ima lokne i talase u kosi, ali im to često ne polazi za rukom, a ne mora da bude tako.

Iako se za uvijanje kose u poslednje vreme mahom koristi pegle za kosu, lokne koje se prave figarom i dalje su neprevaziđene. 

Profimedia
 

Ukoliko odlučite da investirate određenu sumu novca u ovaj aparat za stilizovanje kose, evo nekoliko osnovnih pravila njegovog korištenja.

1. Uvijajte samo potpuno suvu kosu

Ne prosušenu, ne "pomalo vlažnu", isključivo i samo potpuno osušenu kosu smete da uvijate figarom. Ova vrsta aparata za stilizovanje mnogo više oštećuje mokru nego suvu dlaku zato što je kutikula mokre dlake otvorena i podložnija pucanju.

Istina jeste da figaro, pegla i fen svi mogu oštetiti kosu ali da su prva dva opasnija zato što se prislanjaju direktno na vlasi kose.

2. Koren i krajeve kose nemojte nikada uvijati

Nikada ne počinjite da uvijate pramen od samog korena kose. Naime, neuvijenim uvek treba ostaviti prvih dva centimetra kose, kako bi lokne izgledale što prirodnije. Isto pravilo važi i za krajeve – njih nikada nemojte uvijati!

Profimedia
 

3. Sklanjajte kosu sa lica

Kada uvijate kosu figarom, uvek je uvijajte u smeru suprotnom od lica. Na taj način će vaša frizura izgledati prirodnije, a kosa će imati više volumena i teksture.

4. Ne vucite lokne

Figaro ne bi trebalo držati duže od deset sekundi (idealno ne više od 8), a zatim bi trebalo držati samu loknu u ruci i zakačiti je dok se ne ohladi - bar 5 sekundi. Izbegavajte da otpustite uvijen pramen direktno sa figara pošto će tako brzo izgubiti oblik.

Kosu možete pročešljati prstima ili češljem tek kada se potpuno ohladi.

5. Pravilno rukujte figarom

Način držanja figara takođe ima uticaj na to kako će izgledati vaše lokne. Za opušteniji izgled lokni, figaro držite vertikalno, a da bi one bile čvršće potrebno je da aparat držite horizontalno.

Pixabay
 

6. Koristite najnižu temperaturu koja daje rezultate na vašoj kosi 

Svaka kosa je posebna, ali opšte pravilo jeste da je tankoj vlasi dovoljna niža temperatura, nego debljoj. Većina figara ima opciju za podešavanje različitih temperatura, krenite od najslabije i čim dostignete onu koja vam pruža talase ili lokne, zaustavite se na njoj.

7. Obavezno očistite figaro

Kada završite sa korišćenjem figara, nakon što se on ohladi, uvek ga prebrišite vlažnom pamučnom krpom, kako biste sa njega uklonili eventualne ostatke proizvoda za stilizovanje kose, kao što je npr. pena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike