Belgrade Fashion Week: Budi „Jača od straha“ i „Poslušaj“ poruku divnih žena u kreacijama najboljih domaćih dizajnera

05.11.2020

12:20 >> 11:02

0

Autor: Z. A.

Moda budi svest o tome koliko je važno problem otkriti na vreme

Belgrade Fashion Week: Budi „Jača od straha“ i „Poslušaj“ poruku divnih žena u kreacijama najboljih domaćih dizajnera
Copyright Belgrade Fashion Week

„Belgrade Fashion Week“ već godinama veliku važnost pridaje projektima koji utiču na unapređenje kvaliteta života naših sugrađana. Trudi se da svaka od tih akcija, pored podizanja svesti, dovede i do konkretnih rezultata, podjednako na polju zaštite životne sredine, prevencije opakih bolesti, razvoju preduzetništva sa akcentom na ženskom preduzetništvu. Tako je 2. oktobra u okviru „Digital Perwoll Fashion Weeka“, koji traje do 7. novembra, prikazana revija „Jači od straha“, na kojoj su žene iz našeg javnog i kulturnog života ponele kreacije poznatih domaćih dizajnera.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Nije samo za ostanak kod kuće: Dragana Ognjenović predstavila novu kolekciju

U saradnji sa Udruženjem žena obolelih od kancera dojke, „Belgrade Fashion Week“ se i ovaj put uključio u aktivnosti u okviru projekta „Jači od straha“ koji ima za cilj da poruke ohrabrenja stignu do onih koji se bore sa kancerom.
Akcija „Poslušaj“ ima za cilj da ukaže na to da je kancer dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, ukoliko se slušaju saveti lekara i ukoliko se pristupi adekvatnom načinu lečenja.

Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja žena širom sveta, kada su u pitanju maligna oboljenja, ali je takođe i bolest koja se u 90 odsto slučajeva završava pozitivnim ishodom ako se otkrije na vreme. U Srbiji je 2017. godine od raka dojke obolelo 4.494 žena, a čak njih 1.766 preminulo, što našu zemlju stavlja na drugo mesto po smrtnosti od ove bolesti. Ovi podaci dodatno zabrinjavaju jer ukazuju da još uvek veliki broj žena nedovoljno vodi računa o svom zdravlju, uprkos svim apelima struke i kampanjama za podizanje svesti o važnosti samopregleda i skrininga.

Projekat „Jači od straha“ već četiri godine nastoji da informiše javnost, a posebno žene, o važnosti pravovremene dijagnoze i lečenja ranog raka dojke, ali i da ukaže na značaj prevencije. Već tradicionalna, podrška BFW-a ovom edukativnom projektu doprinosi da što više žena shvati važnost redovnih pregleda kako bi što manje porodica ostalo bez svojih majki, žena, sestara, devojaka, tetki, baka i ćerki.

ČITAJTE I: Moda kroz vreme: Izložba „About Time“ u Njujorku prikazuje kako su se trendovi smenjivali u poslednjih 150 godina

Specijalno za akciju „Poslušaj“ u cilju plasiranja važnih poruka što širem auditorijumu u kampanju su se uključile i poznate dame – Mirjana Karanović, Duška Jovanić, Marija Bergam, Lena Bogdanović, Marija Ratković i one su nosile modele na posebno osmišljenoj reviji koju su pripremili priznati domaći dizajneri Valentina Obradović, Igor Todorović, Daniela Glišić, Svetlana Jaćović, Vesna Kracanović, Tijana Milutinović i Sonja Jocić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike