Nišlijka Aleksandra (28) smršala 50 kilograma: Kad je shvatila da nosi farmerice broj 48, počela je njena transformacija (FOTO)

11.03.2022

12:45

0

Ova devojka dokazuje da je moguće smanjiti telesnu težinu

Nišlijka Aleksandra (28) smršala 50 kilograma: Kad je shvatila da nosi farmerice broj 48, počela je njena transformacija (FOTO)
Hvatanje od ecrans_20220311-143230-01 - Copyright Aleksandra Dimitrijević/privatna arhiva

Teško je skinuti kilograme, ali ne i nemoguće. Dokaz za to je Nišlijka Aleksandra Dimitrijević (28), doktor medicine, koja je za nepune dve godine smršala 50 kilograma.

A to je kao kad bi vam sa grbače sišao ceo jedan čovek.

Ova mlada žena bitku sa samom sobom i viškom kilograma započela je još kao dete.
Dugo su je progonili brojevi na vagi, tromost i zdravstveni problemi, a onda je samoj sebi prepisala nov režim ishrane i vežbanja. I tada je počela njena životna transformacija.

– Celog života sam se borila sa kilogramima. Pre nego što sam konačno smršala bila sam na UN dijeti, još u srednjoj školi, ali ona je bila efikasna samo dok sam je se pridržavala. Za tri meseca, koliko ona traje, smršam 20 kila, ali onda ponovo počnem da se gojim i kilogrami se vrate – priča Aleksandra na početku razgovora za 24sedam.

Teška patnja za dušu i telo

I ne samo to, Aleksandra je zbog viška kilograma trpela i razne neprijatnosti. Deca u školi su joj se podsmevala, nazivala je pogrdnim imenima, a ona je jako patila. Nije mogla ni da pronađe odgovarajući broj garderobe po svom ukusu, pa je nosila ono što mora, a to je za nju, kako kaže, bilo poražavajuće.

Aleksandra Dimitrijević/privatna arhiva
 

Ali nije njene kilograme teško podnosila samo njena duša, pre svega patilo je telo.

Krvni pritisak je skakao, noge su joj oticale, bolela su je kolena i kičma, čak se i posle kraće šetnje jako zamarala. Sa 115 kilograma, iako veoma mlada, imala je utisak da joj se život gasi.

I onda se dogodio preokret, buduća lekarka iz Niša uspela je da skine za nju strašnih 50 kilograma.

Na pitanje kako ukratko opisuje lakoću življenja bez 50 kilograma viška, odgovara:

– Otkako sam smršala, ne osećam samo fizičko olakšanje, već i psihičko. Nema više kompleksa, nema više stega i ograničenja. Osećam kako mogu da ostvarim sve što poželim! Živim jedan novi život! Kada uđem u kafić, više ne brinem o tome da li ću moći da se smestim u stolicu, kada kupujem garderobu, više ne brinem o tome da li će imati moj broj, i više ne kupujem ono što moram kako bih prekrila višak kilograma, već samo ono što mi se zaista dopada. Počela sam da planinarim, zavolela sam i plivanje, a ranije se nisam usuđivala da obučem kupaći kostim jer me je bilo sramota svog tela. Nema više straha! Sada sam srećna i zadovoljna sobom.

Aleksandra Dimitrijević/privatna arhiva
 
Broj 48 lupio posred čela

Zanimalo nas je potom šta je bio okidač za njen lični put promene, u kom trenutku je rešila da objavi rat samoj sebi i svojoj kilaži, i koja kap je prelila njenu čašu.

– Okidač je bio, verovali ili ne, broj farmerica, tada čak 48, koji me je udario posred čela. Shvatila sam da mlada devojka sebi ne sme da dozvoli da se toliko zapusti. Želela sam na prvom mestu da budem zdrava, i vodila sam se rečenicom ,,u zdravom telu – zdrav duh“.
Kap koja prelije čašu je individualna. Svi mi imamo različite želje i ciljeve u životu. Kap koja je prelila moju čašu bila je gubitak zdravlja, što kao lekar nisam smela sebi da dozvolim. Zbog gojaznosti sam imala povišen krvni pritisak, zamarala sam se, imala sam bolove u zglobovima... I nisam više želela tako da živim.
- Uzela sam život u svoje ruke i to promenila, a to savetujem svima onima koji se ne osećaju dobro u svom telu. Postavite sebi pitanje: ,,Da li sam zadovoljan sobom?“, i ako je odgovor „ne“, to je već kap koja preliva vašu čašu i znak da treba da počnete s promenom svog načina života i ishrane.

Aleksandrina dijeta

Budući da je lekarka, Aleksandra je rešila da sama sebi odredi način ishrane. Najpre je redukovala hranu, a onda osmislila nov režim ishrane kog se i danas pridržava. Shvatila je da ona sama najbolje zna šta joj od hrane prija, a šta ne.

I od čega se sastoji Aleksandrina dijeta, voleli bismo da znamo.

– Moja dijeta, koju bih pre nazvala režimom ishrane i načinom života, vrlo je jednostavna. Za doručak se jede domaća ovsena kaša, ne kupovna, jer ona ima više zaslađivača, a za ručak i večeru jede se sve, samo u umerenim količinama. Takođe, ne jede se posle 18 časova, a između ručka i večere obavezno ide neka voćna užina. Slatkiše, grickalice i brzu hranu retko konzumiram. Desi mi se poneki kiks, ali ne preterujem ni u čemu.

Zvuči lagano, ali svako ko je držao dijetu zna koliko je teško kad mu se u vidnom polju pojavi slatka mala čokolada. Na pitanje kako se ona bori sa čokoladnim i svim drugim iskušenjima, kaže:

– Uh, teško, i kao što sam rekla, dozvolim sebi ponekad neki „slatki greh“, ali dok sam bila gojazna, dok sam se još privikavala na nov način ishrane, zaista sam se slepo pridržavala svojih pravila i pune dve godine, koliko je trajao moj put do idealne težine, nisam okusila ništa slatko. Bilo je teško, ali imala sam cilj i nisam želela da odustanem od svog zdravlja zbog jednog kolača, jer nije bilo vredno toga.

Kako se odupreti maloj slatkoj čokoladi

Dok ona to priča, misli su nam i dalje u nekoj poslastičarnici, ali onda smo radoznali pa je teramo da nam otkrije delić jelovnika Aleksandrine dijete. Proleće samo što nije počelo, pa svi želimo da sunce dočekamo lakši, lepši i zdraviji.

– Daću vam jedan primer kako izgleda moj dnevni meni: za doručak pravim domaću ovsenu kašu u blenderu, i ona sadrži ovsene pahuljice i neko voće, na primer, jutros sam stavila jednu bananu i jednu jabuku, i sve to pomešala sa vodom. Popila sam šolju čaja sa jednom ravnom kašičicom meda sat vremena nakon doručka.

- Za ručak sam jela obarenu pileću šniclu sa mešanim povrćem, kupus salatu i parče hleba od speltinog brašna.

- Za užinu, uzela sam jednu pomorandžu. Večerala sam parče hleba od speltinog brašna, dva kuvana jajeta, parče mladog sira i šolju jogurta. S obzirom na to da nam se bliži proleće, a ubrzo dolazi i leto, čovek treba da jede laganiju hranu, koja nije teška za želudac i za varenje, jer mi smo ono što jedemo, zar ne?

U vreme dijetetske histerije, morali smo da je pitamo i koju dijetu kao lekar nikada ne bi preporučila nikome.

Najgore su „jo-jo - joj“ dijete

– Klasična dijeta koje sam se pridržavala u jednom periodu bila je UN dijeta, i nju ne bih preporučila nikome, jer ima jo-jo efekat. Meni su se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vratili.
Kao lekar, smatram da čovek ne treba da drži dijete, već bi trebalo da usvoji jedan režim ishrane kao način života. Najzdravije je da čovek bude umeren u svemu, da ishrana sadrži što više voća i povrća, a što manje brze hrane i grickalica, i da pored ishrane obavezno ima neku fizičku aktivnost – priča Aleksandra, dijetetski guru s juga Srbije.

Za kraj smo zamolili ovu istrajnu devojku za savet svima koji se bore i kalorije broje.

– Svima bih poručila da se kilogrami nisu nagomilali preko noći i da neće preko noći nestati, dakle, samo strpljenja i samo uporno. Bez odustajanja! Dešavaju se varijacije u težini, nekada ćete izgubiti četiri kilograma, nekada ni gram, ali mršavljenje nije magija, to je proces tokom koga čovek mora biti istrajan. Nemojte se bojati da zgrabite život i učinite ga lepšim i srećnijim!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike