Rok trajanja proizvoda za kosu: Ukoliko masku ne potrošite u roku od 12 meseci, bacite je u kantu za smeće

13.02.2022

09:54

0

Da li imate običaj da obratite pažnju na rok trajanja maske, regeneratora ili šampona za pranje kose

Rok trajanja proizvoda za kosu: Ukoliko masku ne potrošite u roku od 12 meseci, bacite je u kantu za smeće
profimedia-0654925138 - Copyright Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da i oni imaju štetne efekte ukoliko se koriste nakon isteka roka, zato sledeći put okrenite pakovanje i pročitajte koji datum je ispisan sitnim najčešće crnim brojevima.

Proizvodi za kosu, ako ih ne koristimo redovno, mogu se duže zadržati u našim kupatilskim ormarićima nego na primer šminka.

Ako je rok pene ili laka za kosu istekao, taj preparat će imati slabije delovanje, a moguće je da će se takođe promeniti i njihov izgled i miris. Ipak, mnogo manja šteta se može napraviti ako koristite proizvode za negu kose sa isteklim rokom nego kreme za lice, ruke ili puder.

Iako na mnogim kozmetičkim proizvodima ne piše rok trajanja, neki brendovi na svoje proizvode stavljaju oznaku koliko meseci nakon otvaranja je bezbedno koristiti taj proizvod. Najčešće neotvoreni proizvodi mogu da traju do tri godine, a otvoreni do godinu dana.

Promena teksture i mirisa znak su da proizvode treba da bacite. Suvi šamponi, lakovi i pene za kosu sa alkoholom traju duže, a kreme ili maske za kosu ne treba koristiti ako otvorene stoje duže od godinu dana. Ulja za kosu traju od dve do tri godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike