Kraljica je mrtva, ali moda još živi: Prodata cipela Marije Antoanete, cena prevazišla sva predviđanja

16.11.2020

09:17 >> 09:06

0

Autor: K. Obradović

Važila za rasipnicu, stradala na giljotini

Kraljica je mrtva, ali moda još živi: Prodata cipela Marije Antoanete, cena prevazišla sva predviđanja
Profimedia

Pre nekoliko dana svet je obišla vest da će se svilena cipela Marije Antoanete naći na aukciji. A ova bela cipelica odmah je prodata i to po neverovatnoj ceni od 43.750 evra, saopštila je aukcijska kuća Osenat.

-Prednji deo cipele je od svile, zadnji od jagnjeće kože, a na risu ima četiri reda nabranih vrpci, kožnu potplatu i petu prekrivenu sivom lakiranom kožom, visoku 4,7 cm – navodi Osenat u opisu.

Cipela je duga 22,5 cm, što odgovara današnjem broju 36.

Foto: Profimedia

Ona je sačuvana, tako što su cipelu predali prijateljici kraljičine glavne sobarice, a čuvali su je od kraja 18. veka potomci te žene koja je umrla 1816. godine.

Kraljica Marija Antoaneta, nadaleko čuvena po izjavi “ako nemaju hleba, neka jedu kolače” za koju nigde nema dokaza da je ikada izgovorila, austrijskog je porekla, a za svog supruga se udala kada je imala samo 14 godina, dok je Luj XVI imao tek petnaest. Iako je, po dolasku iz Beča u Francusku, najpre prihvaćena sa simpatijama, ubrzo je optužena za rasipništvo. Njoj je u vreme Francuske revolucije oktobra 1793. odrubljena glava. Priča o njoj i dalje očarava svet, a zanimljivo je da je aukcijska kuća cipelu prvobitno procenila između 8.000 do 10.000 eura, međutim, cena je bila veća 4,5 puta.

Profimedia

Saznaj više:

Čuveni modni magazin pomera granice: Vogue napravio presedan i prvi put u istoriji stavio muškarca na naslovnu stranu

Svedena neobičnost: „Alexander McQueen“ predstavio kolekciju za proleće/leto 2021.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi