Pravilna ishrana je ključ za zdrav život vašeg psa: Tri pravila kojih treba čvrsto da se držite

17.12.2021

10:55

0

Staro je pravilo da izbalansirani obroci drže veterinara podalje od vašeg ljubimca

Pravilna ishrana je ključ za zdrav život vašeg psa: Tri pravila kojih treba čvrsto da se držite
pexels-sam-lion-5731874 - Copyright Pexels

Hrana koju dajete svom psu od jednake je važnosti za njegovo zdravlje kao i hrana koju sami jedete.

Iako vaš ljubimac nema iste zahteve u pogledu ishrane kao i vi, on definitivno ima važne potrebe koje mogu postaviti temelje za dug i zdrav život.

Važno je zapravo sve – od porekla i kvaliteta sastojaka pa sve do ravnoteže makro i mikronutrijenata, kada je pseća hrana u pitanju.

Može delovati komplikovano, međutim zaista nije jer postoje 3 jednostavna načina da poboljšate ishranu vašeg psa. 

Pronađite pravi balans

Iako deluje lako da svom ljubimcu za večeru ponudite odrezak ili kuvanu piletinu, njegove su potrebe ipak malo složenije od toga. Često o psima razmišljamo kao o mesožderima, međutim njihov probavni sistem i potrebe u pogledu ishrane su slične ljudskim, budući da su oni omnivori. Pored mesa, njima je potrebno i voće, i povrće. Zbog toga je važno da svom ljubimcu obezbedite uravnoteženu ishranu.

Unsplash
 

Ishrana bazirana isključivo na mesu ne obezbeđuje psima dovoljno vitamina i minerala. Osim toga previše proteina dovodi do ranog otkazivanja bubrega. Psu su potrebni i ugljeni hidrati, i proteini i masti, ali i vitamini i minerali.

Zadovoljite potrebe za hranom psa u zavisnosti od njegovog uzrasta 

Baš kao i ljudi, i psi imaju jedinstvene potrebe. Razumevanje njihovih potreba u skladu sa njihovim uzrastom, veličinom, rasom i zdravljem dobar početak.

Mladi psi aktivno rastu i samim tim njihovim kostima i mišićima su potrebni kvalitetni proteini, i pravi balans kalcijuma i fosfora. Takođe, štenetu nemačke doge će biti potreban drugačiji balans hranljivih materija od šteneta pudlice, pre svega zbog veličine njihovih kostiju.

Unsplash
 

S druge strane starijim psima, koji se manje kreću trebaće manje kalorija od mlađih aktivnih pasa.

Recite odlučno „Ne“ kada vas pas moli za hranu sa vašeg stola 

Učenje psa da ne moli za hranu koju vi jedete nije samo korisno sredstvo koje dobijate kada pas prođe obuku. Neki sastojci u hrani koje mi redovno jedemo u velikoj meri mogu da budu štetni za pse. Ostaci posle obroka uglavnom u sebi sadrže previše masti koja može da dovede do problema pri varenju kod pasa.

Unsplash
 

Takođe, ljudska hrana u sebi ima dosta aditiva i začina, koji nisu bezbedni za pse. Hrana koju posebno morate da izbegavate uključuje čokoladu, sve vrste luka, kukuruz sa klipa, grožđe, suvo grožđe.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike