Znate li koliko su im važni brkovi i da svaka mačka ima 24 brka?

15.12.2021

09:25

0

Mačke krase mnoge fiziološke osobine koje im omogućavaju vrhunske atletske sposobnosti - jedna od najznačajnijih su upravo brkovi

Znate li koliko su im važni brkovi i da svaka mačka ima 24 brka?
cat-gbdbaeef85_1280 - Copyright Pixabay

Brkovi su prisutni kod većine sisara i mogu se naći u različitim regijama, u zavisnosti od vrste. Kod mačaka se nalaze na licu, obrvama i ušima.

Mačji brkovi su još jedna neverovatna karakteristika njihove anatomije. Na mački ima tačno 24 brka, po 12 sa svake strane lica.

One koriste svoje brkove za lov i osećanje okoline. Veterinarski naučnici utvrdili su neke neverovatne činjenice o mačkama koje se odnose na brkove.

Mačji brkovi se povezuju sa delom mozga koji je sličan vizuelnom korteksu. To znači da mačke skoro mogu da vide svojim brkovima.

Kada love u neposrednoj blizini, mačji brkovi će pokazati prema njihovom plenu. Takođe je pokazano da mačke sa oštećenim brkovima teško hvataju plen.

Jedna od interesantnih stvari u vezi sa ovim životinjama jeste da, recimo, leopardi obično napadaju plen zatvorenih očiju, kako bi se izbeglo oštećenje vida tokom lova. Zato koriste brkove da bi osetili da je životinja još živa.

Pixabay
 

Mačke takođe koriste brkove da bi osetile da li mogu da stanu u uski prostor ili ne.

Smatra se da je kroz kretanje brkova moguće analizirati da li je mačka mirna, uplašena ili agresivna. Mačke savijaju brkove unazad, kada su opuštene, i podižu ih dok hodaju ili pokazuju zanimanje za nešto.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike