Nauka dokazala da nam mačke zaista produžavaju život

07.11.2021

19:19

0

Mačke su životinje koje jedni obožavaju, a drugi ih se ili plaše ili ih ne vole u svojoj blizini

Nauka dokazala da nam mačke zaista produžavaju život
Pexels

Verovanje da su mačke sebične, samožive i samo zahtevaju maženje i pažnju – nije tačna. Istraživanja su pokazala da između njih i vlasnika postoji posebna „lekovita“ veza.

Naime, osobe kojima su mace kućni ljubimci, ređe doživljavaju moždani udar, jer igranje i razmena nežnosti sa njima smiruje organizma. Dokazano je da i deca koja od detinjstva rastu uz njih, manje su podložna astmi.

Osim toga, ove slatke životinjice uz bolesnog vlasnika mogu da leže danima, čekajući da ozdravi. Mekane, ritmične vibracije koje ispuštaju dok predu, smanjuju bol i ubrzavaju ozdravljenje.Takođe su i vrlo zabavne, pa često zasmeju vlasnike, poprave raspoloženje i ublaže stres.

Pripremili smo za vas nepobitne dokaze toga da mačke, ne samo lepo izgledaju na fotografijama, na slikama, nego doprinose i našem zdravlju.

Mačke leče

Mačje predenje utiče na zarastanje rana. Mada naučnici još uvek nisu otkrili kako tačno nastaje taj zvuk, svi znamo: mačke predu. To, na neki način, ima blagotvorno dejstvo na ljudsku sposobnost regeneracije.

Pexels/ Sam Lion
 

Mačke predu u dijapazonu specijalne terapeutske vibracije

Mačka prede na frekvenciji od 25 do 150 herca. Ovo je baš ta frekvencija na kojoj se najbolje regenerišu mačji mišići i kosti. Ali, ovi talasi su, takođe, savršeni i za ljude.

Oni se nalaze u „terapeutskom“ opsegu, sa medicinske tačke gledišta, raspona od 25-150 herca. Ovoj činjenici je posvećeno više studija.

Prema tome, mačjim predenjem mogu se izlečiti prelomi kostiju, oporaviti oštećeni mišići, i čak se osloboditi teškog disanja pri hodanju.

Mačke smanjuju količinu stresa u vašem životu

Istraživanja pokazuju da vlasnici mačaka u proseku imaju manje simptoma stresa. Na drugom mestu su vlasnici pasa. Najviše podložni stresu su ljudi bez kućnih ljubimaca.

Profimedia
 

Mačke mogu smanjiti nastajanje srčanih napada za 40%

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti su utvrdili da je prisustvo mačke u kući korisno za vaše srce. U svojoj studiji su otkril da ljudi, koji nemaju mačku, 40% češće stradaju od srčanih napada. Zašto?

Evo citata: „Najlogičnije objašnjenje može biti to da su mačke u stanju značajno umanjiti stres, nervozu i zabrinutost, i samim tim, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti