Kako da znate da vam je mačka pod stresom

25.10.2021

08:30

0

Autor: M. J.

Valsnici ponekad ne primete znakove koje im šalje ljubimac, a koji pokazuju da je mačka pod stresom ili u depresiji

Kako da znate da vam je mačka pod stresom
pexels-pixabay-209037 - Copyright Pexels

Mačke su svojim vlasnicima ravnopravni članovi porodice. Njihova ljudska porodica učiniće sve kako bi one bile srećne i zadovoljne. 

Međutim, valsnici ponekad ne primete znakove koje im šalje ljubimac, a koji pokazuju da je mačka pod stresom ili u depresiji. 

Kriju se

Pixabay
 

Poznato je da većina mačaka voli da drema na skrivenim mestima, ali ako primetite da često provodi vreme skrivajući se i to u delovima dana u kojima se inače igrate sa njom ili kada je vreme za jelo, to znači da se oseća ugroženom. Takođe misli da joj preti neka vrsta opasnosti ili neprijatnosti. 

Obavlja nužnu van posude sa peskom

Postoji nekoliko razloga zašto mačke ovo rade. Može biti da ste promeili posudu ili vrstu peska pa se ti noviteti ne svišaju vašem ljubimcu. Ovo mogu da rade ako ne čistite redovno posudu, a svi dobro znamo koliko su mačke pedante i da ne žele da koriste neurednu posudu. 

Vaš mezimac može da izražava protest ukoliko ste u dom doveli još jednu mačku ili psa. 

Koji god razlog bio, najbolje je razmotriti sve novitete koji su se dogodili u poslednje vreme u vašem domu i brzo ćete doći do rešenja. Međutim, ovo može biti znak nekog zdravstevnog problema pa predlažemo da se obaveznbo konsultujete sa veterinarom. 

Bez apetita

Pixabay
 

Ukoliko primetite da vaš ljubimac odjednom ne želi da jede hranu koju je obožavao to je znak za uzbunu. 

Gubitak apetita jedan je od najupečatljivijih simptoma stresa i depresije. Ako dođe do ovoga obavezno se posavetujte sa veterinarom, jer gubitak apetita može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemom. 

Agresivna je 

Ukoliko primetite da je vaša maška netolerantna i da se ponaša agresivno prema nekom od članova vaše porodice ili prema drugim ljubimcima u kući trebalo bi da se zapitate zašto je to tako. 

Ako mačka grize. grebe i frkće to znači da joj nešto u kući stvara nervozu. Ona vas ne mrzi već vam na najbolji mogući način stavlja do znanja da joj se nešto ne dopada. 

Intenzivno održavanje higijene

Pixabay
 

Mačke su u stanju da provode sate kupajući se, ali ako primetite da je nega zantno intenzivnija, to je siguran znak da mačka to čini kako bi se utešila.

Mačkama se prilikom održavanja higijene luči endorfin koji umiruje. Međutim, intenzivno lizanje predstavlja poremećaj usled kog dolazi do gubitka dlake, takođe mačka može početi da čupa dlaku ili da se intenzivno češe i tako sebi stvori rane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike