Koliko vas psi razumeju? Rezultati istraživanja zapanjujući

14.10.2021

11:55

0

Stručnjaci su otkrili da psi, koji nisu posebno obučeni za eksperiment, mogu brzo i jasno da razlikuju poznate reči sa uputstvima i vrlo različite besmislene reči

Koliko vas psi razumeju? Rezultati istraživanja zapanjujući
Pixabay

Možda mislite da vaš pas razume svaku reč koju mu izgovorite, ali velike su šanse da pas ne razume svaku vašu reč, pokazalo je istraživanje.

Uprkos "ljudskim" slušnim sposobnostima za tumačenje zvukova govora, psi ne čuju suptilne razlike između reči na način na koji to ljudi rade, otkrio je tim istraživača.

Reči se sastoje od zvukova govora, koji, ako se promijene, menjaju celo značenje - na primer, "pas" se može pretvoriti u "kas".

Istraživači sa Univerziteta "Eötvös Loránd" u Budimpešti merili su moždanu aktivnost pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija, koja je uključivala lepljenje elektroda na glave životinja.

Printscreen/Facebook, Farmgate Veterinary Surgery - Sedbergh
 

Stručnjaci su otkrili da psi, koji nisu posebno obučeni za eksperiment, mogu brzo i jasno da razlikuju poznate reči sa uputstvima i vrlo različite besmislene reči, piše CNN.

- Aktivnost mozga je drugačija kada slušaju naređenja koja znaju, i vrlo različite besmislene reči, što znači da psi prepoznaju te reči - rekla je vodeća autorka studije Lila Magjari.

Psi koji imaju vlasnika su imali elektrode pričvršćene na glavu i puštali su im niz reči dok se merila aktivnost mozga.

Međutim, životinje nisu obraćale pažnju na male razlike između poznatih reči i besmislenih reči sličnog zvuka. Umesto toga, subjekti koji se bave proučavanjem pasa obradili su ih kao istu reč, rekla je Magjari.

Pixabay
 

Psi su poznati po svojim slušnim sposobnostima i sposobnosti da dobro čuju reči i zvukove, rekao je Magjari, i mogu da razlikuju zvukove glasova.

- Međutim, čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na sve glasovne zvukove - rekla je dodajući da bi dalja istraživanja mogla da objasne i zašto.

Magjari je rekla da je studija takođe potvrdila da psi zapravo slušaju ljudski govor, kako je sugerisano u prethodnim studijama i ne reaguju samo na poznate ljude ili govor tela.

- To zaista pokazuje da psi mogu da razlikuju reči koje znaju od besmislenih reči - rekla je ona, ističući da su psi koji imaju vlasnika, beleže aktivnost mozga čak i kada slušaju naređenja izgovorena nepoznatim glasom, izgovorenim kroz zvučnik.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.