Postoji više od 300 rasa pasa: Znate li koja je pasmina prva na listi najpopularnijih na svetu?

15.09.2021

10:25 >> 10:52

0

Autor: Z. A.

Nekim rasama je teže odoleti, a jedna je neverovatno privlačna ljudima

Postoji više od 300 rasa pasa: Znate li koja je pasmina prva na listi najpopularnijih na svetu?
Pexels

Povezanost između psa i čoveka traje već 40.000 godina, budući da je pas bio prva životinja koju je čovek pripitomio. Danas postoji više od 300 rasa pasa, a jedna drži prvo mesto kao najpopularnija.

A najpopularnija pasmina na svetu je labrador retriver . Čak i oni koji nisu toliko slabi na pse, raznežiće se kad ugledaju ovog lepotana. Pasmina je uzgojena za fizički rad, odnosno za skupljanje predmeta u vodi, pa se, uz zlatne retrivere, najčešće koriste u terapijske svrhe, kao psi vodiči i psi tragači.

čitajte i ovo

Ovi predragi psi staložene, tople i izrazito prijateljski nastrojene naravi vrlo umirujuće deluju na čoveka, izuzetno su odani, inteligentni i laki za treniranje. Najsrećniji su kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe. Slavan je i po svojoj inteligenciji, privrženosti, empatiji, strpljenju i otmenosti, zbog čega je idealan kućni ljubimac za porodice s decom.

Labradori retriveri su i samouki psi – posmatraju ponašanja ljudi i ponavljaju ih. Uprkos tome što su prilično veliki (u visinu narastu do 55 cm, a teže od 30 do 45 kg), srećni su i u manjim domovima, ali im je potrebno dovoljno šetnje.

Za pripadnike ove pasmine pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s telesnim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja, piše zadovoljna.hr.

Lista deset najpopularnijih pasmina pasa na svetu:

1. Labrador retriver

2. Nemački ovčar

3. Zlatni retriver

4. Buldog

5. Bigl

6. Pudla

7. Francuski buldog

8. Bokser

9. Jorkširski terijer

10. Rotvajler

čitajte i ovo

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam