Kako je jedno hrabro meče postalo ljubimac svih Amerikanaca, ali i svetski poznat crtani lik? (FOTO)

31.08.2021

10:40 >> 12:42

0

Autor: Z. A.

A i vi ga znate iz crtaća

Kako je jedno hrabro meče postalo ljubimac svih Amerikanaca, ali i svetski poznat crtani lik? (FOTO)
Copyright Twitter: Forest Service NW

Krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka Amerika je gorela. Nakon Drugog svetskog rata Amerikanci su se suočili sa novim neprijateljem, a kampanje protiv šumskih požara, koje su uključivale i medvede, nisu davale rezultate.

Proleća 1950. godine, u Nju Meksiku je izbio požar. Vatrogasci su tokom gašenja uočili meče, koje se, pokušavajući da se spasi, popelo na drvo.

čitajte i ovo

Meče, teško par kilograma i staro tri meseca imalo je ozbiljne opekotine, a scena je pogodila vatrogasce, koji su uložili maksimalne napore da spasu životinju. Šape i zadnje noge su mu ozbiljno izgorele, ali je ipak uspeo da preživi.

Dobio je ime Smouki, što na engleskom izgovoru znači „zadimljen“ (smoky), a što je bio i naziv kampanje krajem četrdesetih godina 20. veka.

Vesti o Smoukiju su se raširile Amerikom, pa je ovaj maleni heroj postao senzacija. Ljudi su pisali i zvali raspitujući se o zdravlju i oporavku mečeta, pa je vlastima palo na pamet da iskoriste ovu priču i podignu svest o požarima.

„New York Times“ je posvetio seriju članaka ovom mečetu i njegovoj borbi za život, „Wall Street Journal“ je takođe objavljivao članke o Smoukiju, a nakon boravka u Nju Meksiku, meče je prebačeno u Nacionalni zoološki vrt, gde su ga dočekale stotine ljudi.

Postao je uspešan simbol borbe protiv požara, a u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu živeo je 26 godina. U toku tog perioda imao je na milione posetilaca, dobijao je čak i više od 13.000 pisama nedeljno, pa je zaslužio i svoj poštanski broj koji se i danas koristi!

Godine 1975. Smouki se penzionisao i prepustio titulu malom Smoukiju, koji je takođe spasen, a koji je živeo sa Smoukijem i njegovom partnerkom.

Zahvaljujući hrabrom mečetu koje je inspirisalo pesme i filmove, i sjajnoj kampanji, broj požara u Americi se samo tokom pedesetih godina smanjio za oko 40.000. Dokazao je bez sumnje da su požari loša stvar, a da je devet od 10 puta krivac za požare čovek.

čitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike