Kada kraj vas spava pas, možete otkriti dve stvari

05.01.2021

20:45 >> 14:33

0

Autor: Z. A.

A obe su naučno dokazane

Kada kraj vas spava pas, možete otkriti dve stvari
Copyright Pexels/ Olya Kobruseva

Da li znate da vlasnici kućnih ljubimaca koji spavaju u krevetu s psom imaju kvalitetniji san od drugih ljudi? I da li ste znali da psi takođe imaju snove kao i njihovi vlasnici.

Istraživanje američkog univerziteta Kenesijas, koji je sproveo studiju u kojoj je učestvovalo gotovo 1.000 ispitanika, govori i da vlasnici pasa ranije idu na počinak, ali da se ranije i bude nego ostali.

U poređenju sa ljudskim partnerima, psi koji su spavali u vlasnikovom krevetu manje remete njihov san i bili su povezani jačim osećajima sigurnosti, objasnili su istraživači.

Ovo su svakako dobre vesti za vlasnike pasa, ali ne i za one koji imaju mačke kao kućne ljubimce. Studija je pokazala da mačke jednako remete san drugima kao i ostali ljudi.

Možda će vas i ovo zanimati

A da li psi sanjaju? Koga i šta?

Stručnjaci tvrde da su najčešći pseći snovi – slike koski koje su u toku dana zakopali, kao i ženka ili mužjak koje su videli ili se sa njima igrali. Kada primetite da vaš ljubimac nepravilno diše i trza nogama dok spava, znajte da nešto sanja.

Pexels/ Lisa Fotios

Psi sanjaju životinje sa kojima se igraju!

Istraživač Eugen Tarnov dokazao je da su snovi važni za pravilno funkcionisanje i organizaciju dugoročne memorije, dok profesor Džo Grifin kaže da otkrivaju ono što čovek intuitivno očekuje, priželjkuje ili ono čega se plaši.

– Ako osobu nešto probudi iz dubokog sna, ona će uvek pokušavati da se vrati u njega da bi videla šta će dalje da se desi – kaže Grifin.

Tokom života čovek vidi na stotine hiljada lica, pa mozak nema potrebu da izmišlja ili traži nova za snove, ali podsvest bira ona kojih u budnom stanju ne možemo da se setimo.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike