Zašto postoji tako malo rasa mačaka? Jedno od objašnjenja je pozitivno

20.01.2021

09:25 >> 08:32

0

Autor: Z. A.

Mačke su najpre tu da budu obožavane

Zašto postoji tako malo rasa mačaka? Jedno od objašnjenja je pozitivno
Copyright Pexels

Kada je reč o psima, svi znamo da postoje razne pasmine ovih ljubimaca, pa dok maltezer ima svega nekoliko kilograma, engleski mastif može imati više od sto kila. S druge strane, kod mačaka postoji znatno manje varijacija u građi, težini i izgledu, odnosno u svetu je mnogo manje registrovanih pasmina ovih ljubimaca. Zašto je to tako?

Samo na području SAD ostoji 190 priznatih pasmina pasa, dok taj broj za mačke iznosi 42.

– Postoji nekoliko razloga za to – kaže Kerolajn Vela, bivša članica američkog Udruženja ljubitelja mačaka.

– Psi su zbog svoje korisnosti u istoriji bili cenjeni mnogo više od mačaka. Štitili su ljude i pomagali im u radu – objašnjava Vela.

možda će vas i ovo zanimati

Arheološka iskopavanja pokazuju da je veza čoveka i psa prilično duga. Sudeći po skeletia pronađenim u Rusiji, pripitomljavanje pasa počelo je pre najmanje 19.000 godina. Vlasnici su s vremenom selektivnim ukrštanjem pse doslovno oblikovali prema svojim potrebama.

S obzirom na to da mačke donose manje koristi od pasa (iako su vrlo korisne u čišćenju prostora od glodara i prilično smanjuju nivo stresa kod svojih vlasnika), ovi krzneni ljubimci su tu uglavnom da bi bili obožavani.

Na pitanje hoće li u budućnosti mačke biti raznovrsnije nego danas, Vela smatra da neće.

– Ekstremno odgajanje pasa dovelo je do brojnih deformacija kod ovih životinja, uključujući povećanu sklonost zdravstvenim komplikacijama. Iz tog razloga bi najbolje bilo da mačke ostanu onakve kakve jesu – zaključila je Vela, piše index.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike