Snimljen žuti pingvin: Naučnici ne mogu tačno da objasne zbog čega je takve boje (FOTO)

24.02.2021

18:15 >> 11:00

0

Autor: Z. A.

Izvor: rs.sputniknews.com

Takav pingvin dosad nije viđen

Snimljen žuti pingvin: Naučnici ne mogu tačno da objasne zbog čega je takve boje (FOTO)
Pixabay

Žuti pingvin snimljen je na Južna Džordžija Ostrvima u Atlantskom okeanu, a naučnici ne mogu tačno da objasne zbog čega je takve boje, a ne uobičajeno crno-bele.

Belgijski fotograf Iv Adams nedavno je objavio ovu fotografiju snimljenu još u decembru 2019. godine. On je na svom Instagramu napisao da je bio član ekspedicije koja je posetila južni Atlantik i zaustavila se na Južna Džordžija Ostrvima.

– Dok smo raspakivali opremu, video sam na hiljade kraljevskih pingvina na obali usred velikog broja morskih slonova i krznenih foka. Nikada nisam video toliko pingvina, bilo ih je više od 100.000, ali samo jedan mi je odmah privukao pažnju jer je bio žute boje – ispričao je Adams, prenosi „Live Scinence“.

Kraljevski pingvini su crno-beli, sa jednom žutom tačkom na „okovratniku“.

Međutim, ovaj pingvin nije imao crnu boju već umesto nje žutu.

Pingvini koji nisu crno-beli veoma su retki, a kako navode iz Australijskog antarktičkog programa, neobične boje mogu biti posledica povreda, ishrane, bolesti, mutacije gena…

Mutacije mogu izazvati takozvani melanizam, gde je belo perje zamenjeno crnim, ili albinizam, gde je obrnuto. Međutim, naučnici nisu sasvim sigurni zašto je ovaj pingvin žut.

Fotograf koji je zabeležio snimak žutog pingvina smatra da je „heroj“ njegove slike požuteo zbog leucizma, genetske mutacije u kojoj se gubi samo deo pigmenta melanina.

Di Boersma, biolog i profesor Univerziteta u Vašingtonu, slaže se sa njim i objašnjava da albino pingvini potpuno izgube pigment, dok je kod ovog on donekle sačuvan.

Međutim, drugi naučnici misle drugačije.

– Ovo nije leucizam jer izgleda kao da pingvin uopšte nema melanina. Liči na albino pingvina jer u njegovim očima, na nogama i perju ne izgleda kao da ima melanin. Međutim, tek na osnovu biohemijskog ispitivanja uzoraka perja mogli bismo da kažemo o čemu se radi – kaže Kevin Megrou, ekolog sa Arizona univerziteta.

– Pingvin je izgubio karotenoid, odnosno žuto-narandžasto-crveni pigment u kljunu, a melanin u perju, dok je u perju sačuvao žuti pigment. Dakle, genetska mutacija je takva da je na pojedinim mestima izgubio jedan pigment, a na drugim nije. Ne znam da li sam ikada video sliku takve ptice – kaže Megrou.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti