Pre nego što izađete iz kuće, pomazite psa, za to postoji dobar razlog

06.03.2021

16:50 >> 16:02

0

Autor: Z. A.

Sigurno će mu biti lakše da samuje

Pre nego što izađete iz kuće, pomazite psa, za to postoji dobar razlog
Copyright Pexels/ Alice Castro

Ako ste se pitali šta vaš ljubimac radi nakon što mu pred njuškom zatvorite vrata i ostavite ga samog, novo istraživanje italijanskog univerzitata „Pisa“ kaže da psi dok nas nema uglavnom ne pokazuju znake velikog stresa i uzrujanosti.

Ipak, naučnici tvrde da im je emocionalno mnogo lakše kad im pre odlaska priuštite kratko maženje.

Istraživači su, naime, sproveli eksperimente sa deset zdravih pasa starih od jedne do jedanaest godina – i to šest ženki i četiri mužjaka među kojima je bilo sedam mešanaca, jedan retriver, jedan nemački ovčar i jedna čivava.

Ispitivanja su sprovedena na otvorenom, ali ograđenom prostoru gde su vlasnici pse doveli na lancu i ostavili, a vođa testiranja im je fonendoskopom merio otkucaje srca.

Svaki pas je testiran dva puta: prvi put su vlasnik i vođa istraživanja minut razgovarali ignorišući psa, a drugi put je vlasnik pričao sa voditeljem, ali je istovremeno sve vreme mazio psa.

U oba testa, nakon kratkog razgovora, vlasnik psa ostavio je voditelju i tri minuta se skrivao na udaljenosti na kojoj ga pas ne može nanjušiti.

Psi su u oba slučaja značajnu količinu vremena poveli tražeći vlasnika, skoro minut i po do tri, a nakon njegovog povratka testirana im je pljuvačka da se ustanovi nivo hormona stresa kortizola.

Istraživači su otkrili da su psi koje su vlasnici pre odlaska mazili bili znatno opušteniji, a osim nižeg kortizola, psi koji su bili maženi su imali i sporije otkucaje srca.

Pexels

Vođe studije su zato za „Big Think“ rekli kako bi vlasnici pasa svaki put pre izlaska svom ljubimcu trebalo da posvete malo više vremena i pažnje – a čovekov najbolji prijatelj će to i te kako znati da ceni.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike