Zašto psi trče za automobilima i kako ih u tome sprečiti?

26.03.2021

16:50 >> 12:07

0

Autor: Z. A.

Šta god da je razlog toj aktivnosti, nosi opasnost

Zašto psi trče za automobilima i kako ih u tome sprečiti?
Copyright Pexels

Svaki vlasnik psa verovatno se susreo sa situacijom da njegov ljubimac počne nekontrolisano da laje i trči za automobilom u pokretu.

Često nam nije jasno zašto se psi izlažu takvoj opasnosti jer vozilo koje ide i 40 kilometara na čas može ozbiljno povrediti životinju koja im se nađe na putu. Stručnjaci na ovo pitanje ne mogu dati jedinstven odgovor, zbog čega objašnjenja ima nekoliko, piše index.hr.

možda će vas i ovo zanimati

Lov

Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može poslužiti kao plen. U lavežu i trčanju za točkovima automobila možemo prepoznati model nekadašnjeg reagovanja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Na isti način na koji pojedini psi reaguju na automobile u pokretu ptičari i goniči reaguju u trenutku približavanja divljih životinja.

Dosada

Postoji i teorija da psi to često rade samo zato što im je dosadno. Buka koja dolazi iz automobila tada im postaje zabavna, pa reaguju na nju i na točkove u pokretu. Međutim, niko nije objasnio zašto neki psi trče za automobilima, dok drugi uopštee ne obraćaju pažnju na njih.

Pexels

Opasnost u svakom slučaju

Bez obzira na to koji je razlog trčanja, rezultat te aktivnosti može biti poguban za pse. Ako se vaš pas ponaša prema automobilu kao prema plenu, morate mu odvratiti pažnju i naučiti ga da takvo ponašanje nije poželjno. To ćete učiniti tako što ćete ga u trenutku kada ugleda automobil dozvati i dati mu poslasticu.

Ako se ne odazove, mahnite mu kesicom sa poslasticama ili omiljenom igračkom, a kada vam se približi, pomilujte ga i dajte mu nagradu. To činite sve dok ne razvije automatski refleks, odnosno dok ne primetite da, kad vidi automobil, gleda prema vama i prilazi vam.

Za neke pse je dovoljno da povisite ton i opomenete ga kada krene za automobilom, a onda ga nakon toga pomazite i pohvalite.

Pexels/ Alice Castro

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike