U Kini više ne jedu pse, ali kloniraju mačke? Garlik je prva maca sa 10 života. Uf, zvuči baš strašno

09.12.2020

18:19 >> 16:08

0

Autor: Z. A.

Deluje kao zona sumraka, ali tako je

U Kini više ne jedu pse, ali kloniraju mačke? Garlik je prva maca sa 10 života. Uf, zvuči baš strašno
Copyright sinogene.org

Zvuči zbunjujuće i pomalo sablasno da se u svetu kloniraju kućni ljubimci. Ali sudeći po izveštajima iz Kine – da, to se radi! Kineska kompanija „Sinogene“ iz Pekinga objavila je da je 21. jula prošle godine rođena prva klonirana mačka! To je prva kineska mačka sa 10 života.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mačka otkrila da komšije imaju zvono s kamerom, pa noću svraća da ih pozdravi (VIDEO)

Huang Iu, koji je naručio kloniranje svoje mačke, kaže da je bio presrećan kada je video klona svoje mačke Garlik (Beli luk). Mačka je iznenada uginula, a on kaže da je duže vreme osećao krivicu jer nije na vreme odveo ljubimicu kod veterinara. Takođe, on tvrdi da nova Garlik liči više od 90 odsto na original. „Nadam se da je i ličnost nove Garlik ista kao i stare“, zaključuje Huang, piše portal Petface.net.

Nova Garlik je rođena sedam meseci posle smrti originalne mačke.

Huang Iu

Kompanija „Sinogen“ je klonirala više od 40 pasa – kućnih ljubimaca. Postupak kloniranja pasa košta oko 35.000 dolara, dok je cena za mačku nešto niđa – 35.000 dolara! Iako su postupak razvili gotovo do savršenstva i sa ovako visokom cenom, izvršni direktor kompanije kaže da kompanija ipak nije ostvarila veliki profit. Očigledno da interesovanje u Kini za kloniranim ljubimcima nije preterano veliko.

Huang Iu

Međutim, imajući u vidu ogroman rast pet industrije u Kini i neverovatan porast roja kućnih ljubimaca, u kompaniji očekuju da će u vrlo skoroj budućnosti potražnja za kloniranim ljubimcima biti velika. U 2018. godini potrošnja u okviru pet industrije je dostigla sumu od gotovo 24 milijarde dolara.

Huang Iu

Razvoj tehnike kloniranja sada ide u drugom, naučnom pravcu. Kineski naučnici traže način kako da uspešno izvedu kloniranje pandi. Već 20 godina se istražuju mogućnosti da se na ovaj način uzgajaju džinovske pande kojima preti istrebljenje i u čije očuvanje kineska država ulaže velike napore. Sada se ispituju mogućnosti da upravo mačke rađaju klonove ovih životinja.

ČITAJTE I: Francuz ostavio bogatstvo mačkama koje žive u Muzeju „Ermitaž“

Kloniranje životinja je u većini zemalja zabranjeno. Međutim, u nekim nije. Iskoristivši zakonske propise, čuvena pevačica i glumica Barbra Strajsend je prošle godine klonirala svog psa u Južnoj Koreji. Inače, Južna Koreja je prvog psa klonirala još 2005. godine, a do danas su klonirali oko 800 ljubimaca i to po ceni od po 100.000 dolara!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike