Postoji pet najčešćih razloga zbog kojih mačke mjauču

05.05.2021

09:50 >> 08:26

0

Neka mjaukanja su bezazlena, dok postoje i ona koja ukazuju na ozbiljnije probleme

Postoji pet najčešćih razloga zbog kojih mačke mjauču
Copyright Pexels

Oni koji žive sa mačkama već su naviknuti na njihovo mjaukanje i često znaju da prepoznaju šta mace žele. Ipak, ponekad se dešava da mačke mjauču toliko često da se zapitamo da li je s njima sve u redu. Ako imate utisak da vaša mačka mjauče više od uobičajenog, verovatno nešto traži od vas.

Razlozi zbog kojih se to događa mogu biti raznoliki, ali obično se radi o pet najučestalijih.

Pozdravlja vas

Ako ste navikli da mačka mjauče svaki put kad uđete ili izađete iz prostorije, čestitamo – vaša mačka je zapravo primetila da vas nema. Ovo je način da vam mačka kaže “zdravo” ili “gde si bio sve ovo vreme”.

Želi da privuče vašu pažnju

Jedan od razloga zašto mačke mjauču jeste taj da žele da privuku vašu pažnju za igru, maženje ili neke lepe poslastice.

Gladna je

Ako vaša mačka ne želi da prestane da mjauče u određeno vreme, uvek je dobro proveriti posudu s hranom. Ako je prazna, sigurno je gladna. Međutim, nemojte odmah napuniti posudu. Dobar trik je da sačekate dok vaša mačka ne prestane da mjauče pre nego što izvadite hranu. U suprotnom će naučiti da je mjaukanje sastavni deo njenog hranjenja.

Pixabay

Oseća se loše

Ako vaša mačka noću mjauče, možda pokušava da vam kaže da nešto nije u redu. Zapravo, mnoga oboljenja, od bolesti bubrega do problema mokraćnog sistema ili artritisa, mogu naterati mačku da mjauče za pomoć. Ako primetite bilo šta neobično u zvukovima koje vaša mačka ispušta, uvek je bolje posetiti lokalnog veterinara kako biste isključili moguću bolest. Međutim, imajte na umu da čitanje govora tela mačke može biti vrlo teško i one često skrivaju znakove boli, pa samo zato što ne mjauče, ne znači da nije bolesna.

Pod stresom je

Nova kuća, novi kućni ljubimac ili novo dete mogu mački prouzrokovati stres, zbog čega ona mjauče više od uobičajenog. Stoga pripazite na bilo kakve promene u okruženju i pokušajte olakšati svojoj mački.

Pexels

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike