Koliko mačaka je – previše mačaka?

18.05.2021

09:38 >> 09:15

0

Autor: Z. A.

Istinski ljubitelji mačaka reći će vam da taj broj ne postoji

Koliko mačaka je – previše mačaka?
Copyright Pixabay

Sigurno poznajete bar jednog vernog obožavaoca ovih krznenih loptica, koji svoj dom deli sa pet, šest, sedam i više mačaka. Nema sumnje takođe da ste se nekad i sami zapitali „koliko mačaka je zapravo previše“.

Ovo je naime trik pitanje jer konkretan odgovor ne postoji. To možete da posmatrate kao magični prag koji vlasnici nesvesno prelaze u trenutku kada iz prijateljskog mačijeg okruženja stvaraju – nemoguć prostor za život.

I dok je za pojedine vlasnike mačaka čak dve mačke u istom domu – previše, ima i onih kojima apsolutno ne smeta da ih bude i deset. Sve zavisi, dakle, od vrste okruženja, uslova i pažnje koju vlasnici posvećuju svojim macama. Nismo ovde danas da vam damo taj finalni broj, koji treba da definiše koliko je vašem domu potrebno mačaka, već da vas navedemo da razmislite da li vaš dom predstavlja adekvatan prostor za sve mačke koje se u njemu nalaze. Možda zaključite da u njemu ima mesta još za neku macu, a možda se zadovoljite vašim starim Garfildom.

Instagram: @Istanbulcatsofficial

Stereotip stare dame s mačkama

Sigurno ne želite da vas neko posmatra kao usedelicu koja u svom stanu ima na stotine mačaka, i nema društveni život. Zabluda je zapravo da su žene te koje su više privržene mačkama, kao i to da je mačkama potrebna vaša pažnja 24 sata. Štaviše, što ih više imate, teže je svakoj od njih i posvetiti dovoljno pažnje. Studije pokazuju da se mačke emocionalno vezuju za svoje vlasnike, što pobija teorije da su one „uvek u srcu divlje“, i dovodi neretko do toga da kada imate previše mačaka one postaje destruktivne, depresivne i sklone bežanju iz takvog okruženja jer od vas ne dobijaju oni što žele.

Pexels

Različite ličnosti mačaka

Svaka mačka je priča za sebe, ali ono što im je zajedničko jeste činjenica da su one usamljeni lovci koji lako mogu da postani teritorijalni ili agresivni u neposrednoj blizini drugih mačaka. Ličnost mačke u velikoj meri definiše to kako će se ona ophoditi prema drugim mačkama. Čak i mačke iz istog legla znaju da budu neprijateljski nastrojene jedne prema drugima. Ako na jednom mestu imate dve ili više mačaka koje se ne slažu, one će izazivati različite probleme od nedozvoljavanja jednoj od njih da koristi posip, jede iz iste posude sa hranom ili spava na mestu predviđenom za mace. U osnovi zdravije je imat deset mačaka koje se slažu nego dve koje se ne podnose, piše ženskimagazin.rs.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike