Kada je nakon smrti psa dobro nabaviti drugog ljubimca? Odmah ili ipak sačekati?

04.06.2021

17:19 >> 17:36

0

Autor: Z.A.

To zavisi od emocionalnog stanja pojedinca

Kada je nakon smrti psa dobro nabaviti drugog ljubimca? Odmah ili ipak sačekati?
Copyright Pexels

Ako vam nedostaje četveronožni ljubimac nakon što prethodni ugine, najjednostavnije bi rešenje bilo nabaviti novog. Ali mnogi vlasnici takvu odluku smatraju pogrešnom.

– Psi imaju nemjerljivu vrednost za ljude, uglavnom kao socijalni partneri. Oni se vežu za svoje ljude, posebno za decu – kaže nemačka psihološkinja Silke Vehzung.

I zato je period tugovanja jako važan.

Psihološkinja Andrea Bec kaže da najteži deo u vezi sa gubitkom člana porodice ili kućnog ljubimca uglavnom prođe za šest meseci do godine dana. Da li je reč o dedi ili voljenome psu, nije velika razlika, smatraju psiholozi i ističu kako je važno da prođe proces tugovanja.

– Kada nabaviti drugog psa, pitanje je koje zavisi od emocionalnog stanja pojedinca i idealno bi ga bilo razmatrati kad se prebrodi najteži deo tugovanja – objašnjava Bec.

Pexels/ Bruno Cervera

Važno je znati da će novi pas biti drugačiji. Mogla bi pomoći informacija da bi trebalo odabrati psa koji je drukčiji od prethodnog, druge rase, drugog pola ili boje.

Ali Bec ističe da je jedini savet koji psiholozi mogu dati bez ograde – slušati vlastitu intuiciju. Ako neko želi da nabavi novog psa odmah, za njega bi to mogla biti najbolja odluka.

– Nema ispravnog ili pogrešnog. Svaka osoba je različita – dodaje Vehzung.

Kerstin Zibert živi u Berlinu i primer je osobe koja je učinila upravo to. Njena voljena mešanka Ilvi uginula je u oktobu. I premda još pati za njom, tri nedelje kasnije pridružio joj se novi pas, Lukumon, kog je uzela iz azila.

Unsplash

– Naravno da mi Ilvi nedostaje, ali nedostajala bi mi šta god ja učinila. Svaki je pas vredan ljubavi i zato smo ponudili dom drugom psu u nevolji – objašnjava.

Zibert, koja obično uzima starije pse iz azila, kaže da nije važno da li se razvija veza s novim psom sporije ili brže, te dodaje da ih „na kraju sve volite jednako“, kao i da „nije važno koliko je pas star“.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike