Sedam opasnosti po život vas i vašeg ljubimca na koje morate da obratite pažnju u automobilu

17.06.2021

08:30 >> 11:20

0

Autor: Z. A.

Većini pasa posmatranje sveta iz auta u pokretu pričinjava jednako zadovoljstvo kao i beskrajno maženje po stomaku

Sedam opasnosti po život vas i vašeg ljubimca na koje morate da obratite pažnju u automobilu
Copyright Pexels

Iako većina vlasnika misli kako su psi savršeni drugari za vožnju, malo njih obraća pažnju na sigurnost svog psa tokom nje.

Koje su to greške kojima vlasnici ugrožavaju bezbednost svog ljubimca, ali i svoju bezbednost, tokom vožnje?

1. Puštate psa da slobodno šeta po autu

Ovakav postupak vlasnika je jedno veliko „ne”. Psi koji se slobodno kreću u autu koji je u pokretu su u jednakoj opasnosti od povreda kao ljudi koji ne vežu pojas.

Vlasnici treba da budu svesni brojnih loših, pa čak i fatalnih posledica koje mogu uslediti ukoliko pas nije vezan u autu. Osim toga, ukoliko nije miran na jednom mestu na sedištu, pas vas može ometati tokom vožnje.

2. Ostavljate psa u atomobilu na visokim temperaturama

Ostavljanje psa u užarenom automobilu je veliki problem koji se tiče sigurnosti psa. Temperatura od 22 stepena Celzijusa na otvorenom može u roku od sat vremena skočiti na 46 stepeni u zatvorenom automobilu.

Malo odškrinuti prozori na automobilu su praktično beskorisni prilikom tako jakog naleta vrućine, koja vrlo brzo može izazvati oštećenja na mozgu ili smrt.

Pexels

3. Dozvoljavate vašem psu da vam sedi u krilu tokom vožnje

Kada sledeći put to dozvolite vašem psu i sebi, setite se da upravljate mašinom od oko dve tone. Čak i najmanji pokreti, kao što su nameštanje ogrlice, mahanje glavom psa ili njegovo češanje uveta, može dovesti do vašeg gubitka kontrole nad vozilom.

Pored toga, pokreti ruku su vam ograničeni u slučaju da morate brzo da reagujete i upravljate vozilom. Ako dođe do nekog sudara, aktiviranje vazdušnog jastuka može polomiti kosti vašeg ljubimca. Ostale užasne posledice možete da zamislite i sami.

4. Nemate rezervu vode u autu

Psi se ne znoje na isti način kao i ljudi. Oni to čine kroz svoje šapice, a temperaturu tela smanjuju dahtanjem. Dakle, uvek treba da imate sveže vode u automobilu kako bi vaš pas mogao da se rashladi i hidrira tokom duge vožnje.

5. Dozvoljavate psu da uđe u auto samo kada idete kod veterinara

Ako jeuvek kada ubacite psa u automobil destinacija ista – veterinar, onda se može desiti da pas razvije strah od bilo kakve vožnje. Pas će se u automobilu ponašati onako kako je poželjno samo onda kada učinite da to ta njega bude prijatna aktivnost.

Dakle, povedite psa automobilom nekad i do parka ili izletišta koji su udaljeni od vas.

6. Ignorišete bilo kakve teskobe koje vaš pas može imati tokom vožnje

Kao što smo rekli, većina pasa uživa u vožnji. Međutim, neki psi se bore sa mučninom tokom takvog kretanja.

Ukoliko je to slučaj sa vašim psom, nemojte ga hraniti pred samu vožnju. Uvek se obezbedite potrebnim stvarima kao što su kesice i krpe, kao i netoksično sredstvo za čišćenje, ukoliko dođe do povraćanja. Dodatno bi vam moglo pomoći da zamolite veterinara da vašem psu prepiše lekove protiv mučnine.

Pixabay

7. Dopuštate psu da izbaci glavu kroz prozor

Da, vaš pas obožava fascinantnu raznolikost mirisa na otvorenom u prirodi, ali kada izbaci glavu kroz prozor, to može biti vrlo opasno i po njega i po automobile koji prolaze pored vas.

Prilikom vožnje otvorite prozor tek toliko da ulazi svjež vazduh, ali nikako nemojte spuštati prozor do kraja kako pas ne bi izbacao glavu ili još gore – pokušao da iskoči kroz njega.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: cuko.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike