Užareni asfalt može biti opasan za pseće šape: Ovo su znaci da je vaš ljubimac predugo u šetnji

06.07.2021

08:26 >> 08:10

0

Autor: Z. A.

Užareni asfalt može biti izuzetno opasan za kožne jastučiće na šapama ljubimaca

Užareni asfalt može biti opasan za pseće šape: Ovo su znaci da je vaš ljubimac predugo u šetnji
Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, već i za ljubimce. Najveća opasnost su toplotni udar i sunčanica, ali psi mogu dobiti i opekotine, baš kao i ljudi. Neke rase su osetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu.

Sigurno vam se desilo da ste leti stali bosom nogom na vreo pesak ili beton. Isto osećaju i kućni ljubimci na svojim šapicama kada stanu na vreo asfalt.

Sunce je u stanju da zagreje podlogu, posebno asfalt i do 70 stepeni. Tako ekstremna temperatura može veoma loše uticati na kožne jastučiće na šapama ljubimaca. Osim što stvara opekotine, visoka temperatura isušuje kožu na šapama, koja postaje gruba i puca. Pukotine na šapama su bolne i ta mesta su idealna za razvoj bakterija i infekcije. Postoji još jedna opasnost koja može da utiče na pogoršanje stanja šapica. Budući da je asfalt derivat nafte, na visokim temperaturama ispušta supstance koje nepovoljno utiču na kožu ljubimaca.
Šape ljubimca možete zaštiti različitim melemima, ali ako imate izbor – izbegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Pixabay

Najosetljiviji su psi s kratkom dlakom, ali i dugodlaki psi mogu nastradati. Najizloženija područja su njuška, oči, uši, stomak i šape.

Kao i kod ljudi, veoma je važno primetiti prve znake da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji – predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu jeste crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu da se počešu po povređenim mestima i time mogu pogoršati stanje i napraviti ranu a potom je inficirati.

Crvenilo može biti znak i drugog stadijuma opekotina, pa se kao posledica može javiti groznica. U tom slučaju – odmah idite veterinaru.

Savet je da se ljubimci u letnjim mesecima izvode u šetnju u ranim jutarnjim i večernjim časovima kada asfalt nije toliko vreo.

Pixabay

Prevencija je važna

Potrebna je i priprema šapica nanošenjem specijalnih veterinarskih masti za zaštitu šapa od štetnih uticaja podloge. Naravno, neizostavna je i njihova redovna higijena. Po povratku iz šetnje potrebno je pogledati šape i uočiti da li postoje povrede. Treba ih oprati mlakom vodom i obrisati kako bi se skinule nečistoće. Voda povećava hidriranost kože šapa i neophodna je za reparaciju oštećenja nastalih u toku šetnje. Kvalitetna ishrana bogata omega 3 i 6 masnim kiselinama poboljšava kvalitet površinskog sloja kože na šapama, sprečava gubitak vode kroz kožu i upalne procese.

Pexels/ Alice Castro

Test od pet sekundi

Kao što smo nedavno pisali, kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga pet sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno da hoda po njemu.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike