Zlatne ribice završile u jezeru, pa narasle do džinovskih razmera ugrozivši ekosistem

14.07.2021

12:40 >> 12:44

0

Autor: Z. A.

Jedan ribolovac je ulovio zlatnu ribicu od skoro pola metra

Zlatne ribice završile u jezeru, pa narasle do džinovskih razmera ugrozivši ekosistem
Printscreen: Twitter/City of Burnsville

Vlasti u američkoj državi Minesota apelovale su na vlasnike akvarijuma da prestanu da puštaju kućne ribice u vodene tokove, nakon što je iz lokalnog jezera izvučeno nekoliko ogromnih zlatnih ribica.

Ribe koje se obično drže kao kućni ljubimci mogu narasti daleko veće u divljini i prouzrokovati velike poremećaje u ekosistemima.

možda će vas i ovo zanimati

Grad Barnsvil podelio je fotografije na kojima se vidi nekoliko ogromnih zlatnih ribica ulovljenih tokom istraživanja jezera Keler.

„Molim vas, ne puštajte svoje zlatne ribice u ribnjake i jezera. One narastu veće nego što mislite i doprinose lošem kvalitetu vode jer uništavaju tlo i iskorenjuju biljke“, naveo je grad na Tviteru.

Županijski menadžer za upravljanje vodama Pol Molina rekao je da su zlatne ribice „nedovoljno proučavana vrsta“ s „velikim potencijalom da negativno utiču na kvalitet vode jezera“.

U Minesoti je puštanje zlatnih ribica u javne vode nezakonito. Zlatna ribica koja se drži u kućnom akvarijumu obično naraste na oko pet centimetara dužine. Ali ako se nađe u javnim vodama, ove ribice mogu narasti daleko veće i teško ih je ukloniti – brzo se razmnožavaju i dominiraju domaćim vrstama. U svom upozorenju grad Barnsvil savetovao je vlasnicima kućnih ljubimaca da „razmotre druge mogućnosti da pronađu nov dom za svoje ribice.

Printscreen: Twitter/City of Burnsville

Službenici koji se brinu o divljim životinjama suočili su se sa sličnim problemom u obližnjem okrugu Karver, gde je iz potoka u oktobru prošle godine uklonjeno 50.000 zlatnih ribica. Uklanjanje je bilo deo trogodišnjeg plana za proučavanje i upravljanje vrstama, što je stvaralo probleme širom SAD.

Zvaničnici zaduženi za divlje životinje u Viriniji upozorili su nedavno da „vlasnici kućnih ljubimaca nikada ne bi trebalo da puštaju ribice u divljinu“ nakon što je ribolovac ulovio zlatnu ribicu od 40,6 cm.

Ali SAD nisu jedina zemlja koja se bori s problemom zlatnih ribica u divljini.

U Alberti, u Kanadi, stručnjak za invazivne vrste nazvao je problem zlatnih ribica „zastrašujućim“.

Godine 2017. gradsko veće Minhena u Nemačkoj reklo je da su jata zlatnih ribica izgladnjivala sve rivale u lokalnim ribnjacima i jezerima.

Printscreen: Twitter/City of Burnsville

Problem se toliko pogoršao, da je veće zapretilo novčanom kaznom svima koji budu uhvaćeni u puštanju svojih ljubimca u javne vode, piše thegurdian.com.

Procenjuje se da se godišnje gaji čak 200 miliona zlatnih ribica, a većina njih završi u kućnim akvarijumima.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi