Ne treba im detektor: Psi mogu da nanjuše kad ih lažete, a evo i kako

09.08.2021

15:05 >> 16:15

0

Zato svom ljubimcu morate uvek govoriti istinu

Ne treba im detektor: Psi mogu da nanjuše kad ih lažete, a evo i kako
Copyright Pexels

Upoznati smo sa činjenicom koliko je važno govoriti istinu, a da li ste znali da i vaš ljubimac dobro zna kada lažete.

Istraživači sa Univerziteta u Beču nedavno su sproveli istraživanje s 260 pasa, a proučavali su njihovu sposobnost da prepoznaju govore li im ljudi istinu ili ne.

pročitajte još

Magazin “People” piše da su došli do zaključka kako psi shvataju da ih vlasnici često lažu. U studiji koja je objavljena u zborniku radova “Proceedings of the Royal Society B” navodi se kako su psi mnogo pametniji nego što smo to mislili.

-Mislili smo da će se psi ponašati kao deca mlađa od pet godina, ali sada shvatamo da mogu da razumeju kada ih neko vara. Možda misle: ‘Ova osoba ima isto znanje kao ja, pa mi daje pogrešna uputstva.’ Moguće je da misle da ih namerno zavaravamo – rekao je koautor studije Ludwig Huber za strane medije.

Instagram: @kayatheshepherd

U istraživanju su koristili hranu i navodili pse na mesta gde se hrana nalazi. Najpre su krenuli s time da osoba koju pas poznaje njemu kaže: “Vidi, ovo je dobro, ovo je jako dobro.” Kada bi psi sledili ljudski savet i otišli do posude gde se nalazila hrana, bili bi nagrađeni poslasticom.

Potom su osobe koje psima nisu poznate sugerisale gde se nalazi posuda s poslasticom, ali bi namerno pokazale na pogrešnu. Neki psi su poslušali i birali posudu bez poslastice, no mnogi su ignorisali što im nepoznata osoba kaže i odabrali posudicu u kojoj su sami videli da se poslastica nalazi.

Pexels

Istraživači zaključuju da je zanimljivo to što je na kraju bilo dve trećine pasa koji su ignorisali ljude kada su im pokazivali pogrešnu posudicu. To ih je uputilo na zaključak da su psi znali kada ih neko laže, piše Index.hr.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike