Ne misle da je skupo i glupo: Tel Aviv će testirati DNK iz izmeta psa kako bi kaznio nesavesne vlasnike

24.08.2021

11:45 >> 11:32

0

Gradsko veće odobrilo je postavljanje baze podataka, obavezujući tako vlasnike da dostave podatke o DNK svojih ljubimaca

Ne misle da je skupo i glupo: Tel Aviv će testirati DNK iz izmeta psa kako bi kaznio nesavesne vlasnike
Copyright Pexels

Tel Aviv je pronašao inovativan način kako da stane na put vlasnicima pasa koji ne čiste izmet za svojim kućnim ljubimcima na gradskim ulicama – testiranjem DNK izmeta i slanjem kazne vlasniku poštom.

Gradsko veće odobrilo je predlog o uspostavljanju baze podataka DNK u kom se navodi da će vlasnici pasa morati da predaju genetske detalje svojih ljubimaca vlastima nakon što dobiju ili obnove dozvolu za njihovo držanje, izvestili su tamošnji mediji.

Pročitajte još

Važenje trenutnih dozvola za pse ističe šest meseci nakon izdavanja, a nove dozvole neće biti odobrene ako vlasnici ne daju detalje DNK, navodi se u izveštajima.

Pexels

Propisi se neće primenjivati na pse vodiče ili pse u okviru organizacija za zaštitu životinja.

Izmena zakona odobrena je zbog uporne borbe Grada protiv nesavesnih vlasnika koji ne skupljaju izmet za svojim psima i ostavljaju ga po celom gradu.

Prema navodima Gradskog veća, prethodni pokušaj odnosio se na povećanje novčane kazne za vlasnike pasa koji nisu počistili izmet, ali su prekršaji i dalje bili učestali.

Postojanje DNK baze podataka o psima u gradu omogućiće uzimanje uzoraka izmeta na ulici, čime će se primeniti zakon protiv vlasnika psa, čak i nakon počinjenog prekršaja, te se nadaju da će na ovaj način i iskoreniti ovaj, kako oni kažu, fenomen.

Pexels

U aprilu je Grad pokrenuo kampanju pozivajući vlasnike pasa na uklanjanje psećeg izmeta, nakon što je ustanovljeno da je prošle godine došlo do znatog porasta broja žalbi građana zbog takvih incidenata.

Na veb-sajtu vesti “Inet” upućeno je 6.766 poziva i upita na hitnu liniju gradske kuće u vezi sa psećim izmetom na javnim površinama.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike