Pitanje koje je izazvalo rasprave: London spreman da evakuiše pse i mačke iz Kabula

26.08.2021

17:05 >> 13:53

0

Autor: K. Obradović

Neki javno izražavaju svoje neslaganje jer je data prednost životinjama pred očajnim muškarcima, ženama i decom koji lupaju na vrata

Pitanje koje je izazvalo rasprave: London spreman da evakuiše pse i mačke iz Kabula
Copyright Profimedia

Proteklih dana sve oči su uprte u zbivanja u Avganistanu. Iz minuta u minut prati se razvoj situacije, a na mrežama “pretresaju” se goruća pitanja.

Mnogo polemika izazvalo je pitanje evakuacije životinja iz Kabula. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u sredu da će odobriti vazdušnu evakuaciju pasa i mačaka iz Kabula, gde ih je u azil smestio bivši marinac koji je unajmio avion kako bi evakuisao svoje avganistanske saradnike i životinje.

pročitajte još

Zbog hiljada Avganistanaca koji očajnički pokušavaju da napuste zemlju nakon dolaska talibana na vlast, strahujući da će ponovo početi da progone svoje protivnike, ovo pitanje postalo je tema javne rasprave u Velikoj Britaniji. Dok neki smatraju da je to dokaz velike privrženosti njenih građana životinjama, drugima je apsurdno davati prioritet njima u odnosu na ljude.

Pexels

-Ako dođe sa svojim životinjama, zatražićemo ‘slot’ za njegov avion – napisao je Volas na Twitteru u vezi s Polom Fartingom, bivšim vojnikom koji je otvorio azil za mačke i pse u Kabulu i sada želi da izvuče iz zemlje oko 140 pasa i 60 mačaka, kao i svoje avganistanske saradnike i njihove porodice.

Ministar je ranije izjavio da neće „dati prednost životinjama pred očajnim muškarcima, ženama i decom koji lupaju na vrata“, a na to je odmah reagovao aktivista za prava životinja Dominic Dajer, rekavši da Volas treba da podnese ostavku.

Potom je u sredu na Twitteru izrazio zadovoljstvo zbog ministrovog mekšeg stava, rekavši da je to rezultat posredovanja premijera Borisa Džonsona, prenosi Tportal.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi