Koliko često treba kupati psa: Nije dobro ni premalo, ni previše

14.03.2023

18:06

0

Autor: K. O.

Sve zavisi od rase i njegovog životnog stila

Koliko često treba kupati psa: Nije dobro ni premalo, ni previše
Copyright Unsplash

Verovatno svi vlasnici ljubimaca postavljaju ovo pitanje. A za početak treba da znaju da sve zavisi od njegove rase, dužine i teksture dlake, te životnog stila psa.

Jasno je da previše kupanja nije dobro jer može ukloniti prirodna ulja iz kože psa i uzrokovati suvoću, svrab i iritaciju kože. A sa druge strane, retko kupanje vodi do preterane masnoće i neprijatnih mirisa.

Ovo su neke opšte smernice za kupanje pasa:

Rase kratke dlake

Pse s kratkom dlakom nije potrebno često kupati, obično svaka 3-4 meseca.

Rase srednje i duge dlake

Pse sa dužom dlakom treba češće kupati, ali ne prečesto. Jednom mesečno je dovoljno, ali to može varirati u zavisnosti od rase i životnog stila psa.

Unsplash
 

Rase koje se često prljaju

Ako vaš pas provodi mnogo vremena napolju i često se prlja, možda će mu biti potrebno češće kupanje. Međutim, prečesto kupanje može isušiti kožu pa se preporučuje primena blagih šampona i regeneratora.

Takođe treba napomenuti da često kupanje nije jedini način na koji se brinete za higijenu vašeg psa. Redovno četkanje i čišćenje ušiju takođe su važni delovi brige za psa.

Najbolje je posavetovati se sa veterinarom ili stručnjakom za negu pasa kako biste dobili savete prilagođene vašem psu i njegovim potrebama.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike