Biće vaši dugogodišnji kompanjoni: Ovo je 10 rasa pasa koje najduže žive

17.02.2023

17:42

0

Autor: K. O.

U dužini života rasa igra veliku ulogu jer su određene pasmine sklonije bolestima od drugih

Biće vaši dugogodišnji kompanjoni: Ovo je 10 rasa pasa koje najduže žive
Copyright Pixabay

Jedan od najtežih trenutaka u životu svakog vlasnika je kada izgubi svog ljubimca. Zato je svima važno da oni žive što duže i da što više godina prave zajedničke uspomene.

Inače, male pasmine imaju tendenciju da žive duže. To je zato što veći psi brže stare jer i brže odrastu. Taj brzi rast može dovesti do ranije pojave abnormalnog razvoja tkiva, poput raka i tumora, te bolesti povezanih sa starenjem, poput artritisa.

Zato ako želite da uživate što duže u društvu svog ljubimca, proverite koju rasu da odaberete da bi živeo što duže.

Bigl

Oni su stara rasa. Smatra se da njihov naziv potiče od francuskih reči "Bee gueule", što se doslovno može prevesti kao "široko grlo" ili "glasno". I zaista su "glasni" jer su poznati po tome da puno laju i zavijaju. Pametni su, simpatični, nežni i prijateljski raspoloženi te, kao i većina pasa srednje veličine, obično žive najmanje 12 godina, a najstariji poznati bigl živeo je neverovatnih 27 godina.

Freepik
 

Australijski ovčar

Retka rasa velikih pasa koja dugo živi. Očekivani životni vek ove rase je otprilike od 12 do 15 godina. Jedan je bio i u Ginisovoj knjizi rekorda, po imenu Blui, koji je živeo 29 godina.

Kao tipična radna pasmina, ovi ovčari su energični, inteligentni i dobro reaguju na trening. Takođe, ostvaruju snažnu vezu sa svojim vlasnicima. Mogao bi biti izazovan zadatak zadržati ih kod kuće jer su ponekad jako tvrdoglavi.

Pexels
 

Lhasa Apso

Lhasa Apso je drevna rasa poreklom iz Tibeta. Premda su male veličine, bili su vrlo cenjeni čuvari u tibetanskim palatama i manastirima. Današnji psi Lhasa Apso više nisu čuvari palate, već mali porodični sustanari u domovima. Oni su dopadljivi i odani svojim vlasnicima, ali i oprezni prema strancima.

Imaju mirnu i nežnu narav i dobro se slažu sa decom. Prosečan životni vek im je od 12 do 14 godina. Neki mogu da žive i skoro dvadeset godina. Inače su i najtiša rasa koja skoro uopšte ne laje.

Pexels
 

Pomeranac

Mala pufnasta rasa pasa koja je dobila ime po Pomeraniji (regiji između Poljske i Njemačke). Pomeranci su zabavna pasmina jer su živahni i zaigrani. Upozoravaju na promene u okolini, a mogu dugo i glasno da laju kad čuju zvuke koji dolaze spolja. Životni vek im je od 12 do 16 godina.

Profimedia
 

Jazavičar

Još jedna rasa koja živi duže od ostalih. Poznato je da je barem jedan jazavčar živeo 21 godinu, a prosek je od 12 do 17 godina.

Pored standardnih, tu su i minijaturni. U pitanju su razigrani, živahni, odani i hrabri psi. Možda nisu najbolji izbor za ljubimce jer mogu biti agresivni prema ljudima ili drugim životinjama ako nisu dresirani.

Privatna arhiva/Marijana Tadić
 

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer ili "jorki", kako mu glasi nadimak, još je jedna majušna rasa koja je poznata po svojoj dugovečnosti. Izvorno su se nazivali škotskim terijerima, a mogu da žive od 14 do 17 godina. Premda su male veličine, živahni su, znatiželjni i traže pažnju.

Pexels
 

Ši cu

Takođe je u pitanju drevna rasa. Njegovo ime na kineskom jeziku (Shih tzu) može se bukvalno prevesti kao "lav". Njih su kineski kraljevi vekovima držali kao kućne ljubimce. Slatki su, dragi i prijateljski raspoloženi prema svima, pa zasigurno nisu dobar kandidat za čuvara.

Ovi psi nemaju mnogo zdravstvenih problema, ali zahtevaju redovno sređivanje. Sa životnim vekom od prosečno 10 do 18 godina, čine dobro društvo koje vas godinama može zabavljati.

 

 

Toj pudl

Sve pudlice i mešavine pudlica imaju relativno dug životni vek, a toj pudl ima najduži očekivani životni vek, te uz dobru negu može živeti od 14 do 18 godina. Poput ostalih pudlica i toj pudlu je lako trenirati jer je u pitanju pametan pas.

Pixabay
 

Džek rasel terijer

Ovo je rasa srednje veličine koja potiče iz Engleske. Slatki su i puni energije. Cele dane mogu provesti na otvorenom. Prosečan životni vek im je od 16 do 20 godina.

Pixabay
 

Čivava

Najmanja, ali najdugovečnija rasa. U proseku žive od 15 do 20 godina. Najduži zabeležen životni vek je bio 20 godina, a imala ga je čivava pod imenom Megabajt.

Nisu skloni ozbiljnim bolestima, a čivava je puna duha, odvažna i inteligentna. Ovi sićušni psi izuzetno su odani svom ljudskom "čoporu", a posebno deci.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike