Ove ukuse mace ne prepoznaju, a ipak su izbirljive

01.10.2020

07:56

0

Evolucija je ovim grabljivcima isključila

Ove ukuse mace ne prepoznaju, a ipak su izbirljive
Copyright Pixabay

U životinjskom svetu čulo ukusa je posebno važno, pogotovo kod biljojeda jer im pomaže da razlikuju koje su biljke jestive, a koje otrovne. Kod ljudi, za percepciu gorkog ukusa, odgovorni su receptori TAS2R38 i TAS2R43. Mačke su jedini grabljivci kojima ne treba biljna hrana, pa je njihova sposobnost prepoznavanja gorkog ukusa, izgubljena u procesu evolucije.

Istraživači su ranije otkrili da mačke ne “razumeju” ni sladak ukus; umesto toga, njihovi receptori naporno rade kako bi razlikovali različite ukuse mesa. Zato su one izuzetno izbirljive kada je reč o hrani: ono što je, iz ugla čoveka, ukusno – mačku ne zanima.

Naučnici iz dve međunarodne organizacije, AFB International i Integral Molecular, sproveli studiju o receptorima ukusa kod domaćih mačaka (2015).

Niz eksperimenata uključivao je upotrebu nekoliko materija gorkog ukusa u raznim nijansama. To su posebno feniltiokarbamid (PTC) i propiltiouracil (PROP), čija je molekularna struktura slična strukturi briselske klice i brokolija, kao i aloin i denatonijum, koji se često dodaju otrovnim lekovima kako ih deca ili životinje ne bi greškom pojele. Pokazalo se da mačji TAS2R38 receptor uopšte ne reaguje na PROP i gotovo je neosetljiv na PTC.

TAS2R43 imao je slabu reakciju na aloin, a najjači efekat dao je denatonijum, najgori od svih poznatih supstanci. Dakle, reći da mačke uopšte ne osećaju gorak ukus ne pije vodu u potpunosti, ali istina je da je prilično smanjena.

Istraživanje receptora ukusa kod mačaka će se nastaviti jer ti rezultati utiču na proizvodnju mačije hrane i lekova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike