Bobi je najstariji pas na svetu ikada: Oborio Ginisov rekord star jedan vek (VIDEO)

03.02.2023

16:33

0

Autor: K. O.

On je čistokrvni alentejski mastif, a ova rasa ima prosečan životni vek od 12 do 14 godina

Bobi je najstariji pas na svetu ikada: Oborio Ginisov rekord star jedan vek (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Ginisova knjiga rekorda upisala je svog novog rekordera - jedan tridesetogodišnji portugalski pas proglašen je najstarijim na svetu. Bobi je oborio rekord koji je postojao čitav jedan vek.

A ono što je poseban kuriozitet je to što je u pitanju čistokrvni alentejski mastif - rasa koja ima prosečan životni vek od 12 do 14 godina.

Prethodni rekord držao je australijski Blui, koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet meseci.

A novi rekorder Bobi okotio se 11. maja 1992. godine i ima 30 godina i 268 dana za što je primio i posebnu potvrdu, samo dve nedelje nakon što je Spajk, čivava iz Ohija, proglašena najstarijim psom.

Njegovu starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, prenosi BBC.

 

 

Svoj dugi pseći život proživeo je sa porodicom Kosta u selu Konkeiros u blizini zapadne obale Portugala sa troje braće i sestara u pomoćnoj zgradi.

A da mu je život jednom prilikom visio o koncu ispričao je Leonel Kosta, koji se seća da su kada je bio osmogodišnjak, njegovi roditelji imali previše životinja, pa su morali da uspavaju štence. Bobi je tada uspeo da pobegne.

Leonel i njegova braća čuvali su psa u tajnosti od svojih roditelja sve dok na kraju nije otkriven i onda je postao deo porodice.

Kako tvrdi Leonel, tajna njegove dugovečnosti je slobodno lutanje naokolo, jedenje ljudske hrane, ali i druženje sa drugim životinjama.

Osim manjih zdravstvenih problema pre nekoliko godina, ovaj pas živi relativno mirno. A da u dugovečnosti ima i genetike svedoči i to što je njegova majka živela 18 godina.

Ovaj starac među psima, danas ima poteškoće sa hodanjem i vidom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike