Nauka kaže da je gledanje slatkih životinja lekovito

06.10.2020

16:45 >> 09:29

0

Autor: Z. A.

Ljudi odavno osećaju da im ljubimci isceljuju dušu

Nauka kaže da je gledanje slatkih životinja lekovito
Copyright Pixabay

Svi znaju da se nakon gledanja vido-snimaka kuca i mačića osećaju dobro, a sada postoje i podaci koji to i naučno potvrđuju.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Lids u Velikoj Britaniji, uz podršku organizacije „Western Australia Tourism“, pronašlo je dokaz da gledanje slatkih životinja doprinosi smanjenju stresa i teskobe.
Studija je ispitivala kako gledanje fotografija i video-zapisa slatkih životinja tokom 30 minuta ueče na krvni pritisak, otkucaje srca i teskobu.

Dr Andrea Atli, vanredna profesorka sa pomenutog univerziteta, sastavila je 30-minutnu kompilaciju slatkih stvorenja.
„Bilo je nekoliko mačića, štenaca i beba gorila, te kuoka“, rekla je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Psi dobili igračke s likovima kandidata za američkog predsednika, Džo pišti, Dognald gunđa

Kuoka je preslatko stvorenje pronađeno u zapadnoj Australiji koje se često naziva najsrećnijom životinjom na svetu.
Ispitivanje 19 osoba sprovedeno je krajem prošle godine na 15 studenata i četvoro zaposlenih na univerzitetu. Namerno je tempirano u vreme zimskih ispitnih rokova jer je tada nivo stresa visok, posebno među studentima medicine.

Kod svih ispitanika je 30 minuta nakon gledanja sadržaja zabeležen pad krvnog pritiska, kao i broja otkucaja srca i anksioznosti.
Stopa anksioznosti pala je za 35 odsto, a merena je pomoću samoprocene koja se često koristi u kliničkim uslovima za dijagnostikovanje anksioznosti, navodi Američko psihološko udruženje.

ČITAJTE I: Zašto egzotične životinje nisu pravi izbor da budu kućni ljubimci

„Prilično nas je iznenadilo da je tokom promatranja svaka mera pala kod svakog učesnika – smanjio se puls i krvni pritisak. Po odlasku su naznačili i da se osećaju manje zabrinuto“, dodaje dr Atli. Studija je otkrila i da se više preferiraju video-isečci, posebno kad je reč o životinjama u interakciji s ljudima.

Stručnjaci su se nadali da će sprovesti dodatna ispitivanja, ukupno osam, ali su ih odgodili zbog koronavirusa. Nastavak očekuju sledeće godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike