Vlasnici mačaka s dijabetesom mogu da odahnu: Odobren je lek za lečenje tog stanja!

10.12.2022

08:33

0

Autor: Z. A.

Ovo su zaista divne vesti

Vlasnici mačaka s dijabetesom mogu da odahnu: Odobren je lek za lečenje tog stanja!
Žena i mačka - Copyright Pixabay

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u četvrtak je odobrila lek kompanije „Elanco Animal Health Inc“ za mačke s dijabetesom, čime je postao prvi oralni lek odobren za tu bolest kod životinja.

Lek „Bexacat“ pomaže da se poboljša kontrola šećera kod inače zdravih mačaka s dijabetesom koje prethodno nisu lečene insulinom. Kompanija za zdravstvenu zaštitu životinja očekuje da će lek biti dostupan američkim veterinarima u prvom tromesečju 2023, rekao je u e-mailu Majkl Brir, viši direktor „Elanca“.

Procenjuje se da oko 600.000 mačaka u Sjedinjenim Državama ima dijagnostikovan dijabetes, a istraživanja pokazuju da se gotovo 125.000 mačaka ne leči zbog složenosti današnjih mogućnost, rekao je Brir.

Pixabay
Čovek i bolesna mačka

Mačke s dijabetesom često zahtevaju doživotnu terapiju i tradicionalno se leče kombinacijom insulina i pravilne ishrane. Bez odgovarajućeg lečenja mačke s tom bolešću pokazuju simptome povećane žeđi i mnogo mokre, gube težinu i imaju pojačani apetit.

„Bexacat“ kao moguću nuspojavu ima ketoacidozu, potencijalno smrtonosni problem koji uzrokuje da telo, u potrazi za izvorima energije, počne razgrađivati masnoću vrlo velikom brzinom. Sve mačke koje primaju „Bexacat“ treba da rade redovne krvne pretrage nakon početka lečenja kako bi se proveravala sigurnost leka, rekao je zdravstveni regulator.

Pexels
Mačka puna nade

Podaci iz dve terenske studije pokazali su da je lek u više od 80 odsto efikasan u poboljšanju kontrole šećera kod mačaka koje boluju od te bolesti. Lek se ne sme koristiti kod mačaka koje su prethodno bile lečene insulinom, koje su primale insulin ili imaju dijabetes zavisan od insulina jer može doći do ozbiljnih nuspojava, saopštava FDA.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike