Posle 3.000 godina tasmanijski đavo vraća se u Australiju

08.10.2020

12:30 >> 12:20

0

Naučnici se nadaju da će povratak ovih predatora uravnotežiti ekosistem kontinenta

Posle 3.000 godina tasmanijski đavo vraća se u Australiju
Copyright Aussie Ark

Prošlo je 3.000 godina otkako se krik tasmanijskog đavola začuo šumama kontinentalne Australije.

Ali sada, zahvaljujući naporu za reitrodukciju ili ponovno uvođenje životinjskih vrsta na područje na kom je ona izumrla, vratilo se 26 ovih ugroženih sićušnih strahota.

Ne veći od pasa, ovi torbari poznati su po svojoj žestini i moćnim čeljustima, kojima za nekoliko minuta mogu da rastrgnu velike lešine na komadiće. Ali devedesetih godina ova vrsta je pogođena zaraznim i smrtonosnim rakom usta, zbog čega je jedina preostala divlja populacija u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji spala na samo 25.000 životinja.

PROČITAJTE I OVO: Krznene loptice su dobri ljubimci i za decu i za odrasle

Nepoznato je zašto je vrsta nestala sa kopna Australije, ali verovatno je to posledica ljudskog faktora – kada su rani lovci istrebili većinu megafaune kontinenta, đavoli nisu imali više šta da jedu. Kao strvožderi ili čistači, đavoli igraju presudnu ulogu u održavanju uravnoteženog, zdravog ekosistema – zbog čega se naučnici toliko trude da ih vrate.

„Radili smo više od decenije da bismo došli do ove tačke“, kaže Tim Fokner, predsednik „AussieArk“, organizacije za oporavak vrsta. Grupa blisko sarađuje sa neprofitnim organizacijama „Global Wildlife Conservation“ i „WildArk“ kako bi organizovala puštanje životinja uzgajanih u zatočeništvu u ograđeno područje od 1.000 hektara pod nazivom „Barrington Wildlife Sanctuari“ u istočnoj Australiji. Uprkos njihovoj zastrašujućoj reputaciji, „oni ne predstavljaju pretnju za ljude ili poljoprivredu“, dodaje on.

Ova akcija još nije bezbedna, pa su naučnici pustili u rezervat samo 15 đavola u martu ove godine. Tim radio-ogrlicama proverava puštene đavole dok se prilagođavaju novom domu. Nakon što su svi đavoli pokazali znake napredovanja, naučnici su optimistično 10. septembra pustili su još 11 jedinki – ali zasad su zveri uglavnom same.

Da bi se pripremio za dolazak đavola, Foknerov tim ogradio je veliki prostor zaštićene šume eukaliptusa, iščupao invazivne biljke, očistio stelje od lišća koje može uzrokovati šumske požare i uklonio crvene lisice i divlje mačke.

Aussie Ark

A nisu divlje mačke pretnja đavolima – zapravo, one bi mogle biti zabrinute. Čini se da prisustvo đavola u kraju pomalo smeta mačkama. Đavoli obično ne jedu mačke, već ih prisiljavaju da love u sumrak i zoru. Nepoznanica je samo šta će se dogoditi kada se đavoli pobune protiv crvenih lisica, koje su veće od mačaka i po veličini jednake njima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike