Da li je u redu šetati mačku na povocu? Jedna mačja rasa nema ništa protiv

06.12.2022

18:55

0

Autor: Z. A.

Čak dovesti u vezu mačku i povodac deluje čudno

Da li je u redu šetati mačku na povocu? Jedna mačja rasa nema ništa protiv
Copyright Pexels

Možda ste primetili da neki ljudi šetaju svoje ljubimice na povocu. To je normalno za psa, ali kako stvari stoje s mačkom?! Već slika u glavi kako mačku usmeravate deluje nekako čudno - jer svi znamo da su mačke bića koja vole slobodu i imaju izražen poriv da se kreću.


Međutim, razlikuju se mišljenja o tome da li je u redu voditi mačku na povocu i izvesti je u šetnju. Za jednog vlasnika to je najnormalnija stvar na svetu, za druge - apsolutno ne. Čak ima i nekih vrsta mačaka koje vole da ih vodite na uzici.

Prednosti i mane

Evo nekih nedoumica u vezi sa mačkama i povocem: koje su prednosti i mane šetanja mačke na povocu, kakav povodac koristiti, kako se pravilno stavlja...

Ako želite da vaša maca bude srećna, da bude slobodna i neobuzdana na svom terenu, da oseti sunce na svom krznu - a želite - onda ograničena šetnja na otvorenom na povocu nije najbolje rešenje, ali jeste alternativa, pod uslovom da je vaša mačka voljna da hoda sa vama.
Zapamtite, ona je uvek vođa, a ne vi, piše petmagazine.rs.

Pexels

Za ili protiv

Vrebanje, skakanje, hvatanje plena, penjanje i skakanje na povocu moguće je samo u ograničenoj meri, ako je uopšte moguće. Poriv mačke da se kreće ozbiljno je ograničen kada je na povocu.


Stavite samo sebe na njeno mesto – svet doživljavate mnogo intenzivnije, osećate ga svakim delom svog tela i svim čulima – ali ste ipak ograničeni, zarobljeni i možete reagovati na svet oko sebe samo onoliko koliko vam dosadni provodac dozvoljava. Da li biste to voleli?

Međutim, postoje izuzeci.
Neke mačke nemaju problem zato što su im na ovaj način ograničene šetnje, a da li je ovo uopšte opcija za vašu mačku ili ne, zavisi u velikoj meri od njene ličnosti.

Pexels
Mačka na povocu

Vrste povoca

Postoje tri glavne vrste povoca, koje su slične onima koje biste koristili i u šetnji sa psom.

Bez obzira na stil koji odaberete, povodac za mačke treba da bude dovoljno dugačak da ga možete udobno držati bez povlačenja nagore za vrat svoje mačke, kaže dr Džoana Vudnut, glavni veterinar u „Miss Cats“. – Ako ste u nedoumici, izaberite malo duži povodac kako bi mačka mogla da istražuje – dodaje ona.

  • Standardni ravni povodac je uobičajen izbor za pse i za mačke. Ravni povoci za mačke obično su uži od povodaca za pse, ali to nije uvek slučaj. Ovo je dobar izbor jer je manje verovatno da će se zapetljati kada se mačka kotrlja po travi, a lako ih je raspetljati kada se pojave čvorovi.
     
  • Bandži povodac vam pomaže za previše aktivne – uzbuđene ljubimce. Ako vaša mačka iznenada povuče bandži povodac, ona će se istegnuti zajedno sa njom kako bi umanjila svaki trzaj koji može da oseti u pojasu.
     
  • Povodac koji se uvlači, ili kako ga drugačije zovu fleksi namotava se radi lakšeg skladištenja i daje preciznu kontrolu radijusa hoda mačke. Obratite pažnju samo, neke mačke ne vole zvuk koji stvaraju povodci koji se uvlače, pa može da bude uznemirena kada je u šetnji upravo zbog ovog zvuka.

Takođe, postoje tri glavna tipa pojasa za mačke koji idu uz povodac. Posavetujte se sa veterinarom oko toga šta je najboja opcija za vašu ljubimicu.

Profimedia
Mejn kun

Postoje neke rase koje vole kada ih vodite u šetnju, na primer mejn kun maca. Za mačke koje se plaše kontakta sa strancima ili životinjama šetnja na povocu može biti dobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike