Neki su rođeni anđeli, a neke je sam đavo pravio: Četiri najčešća problema u ponašanju pasa

10.11.2022

07:48

0

Autor: Z.A.S.

Baš kao i ljudi, tako su i psi različiti

Neki su rođeni anđeli, a neke je sam đavo pravio: Četiri najčešća problema u ponašanju pasa
Pas - Copyright Pexels

Pas je zaista čovekov najbolji prijatelj i to znaju svi koji pse imaju, a ukoliko tek planirate da nekom štenetu pružite dom i ljubav, onda ćete vrlo brzo postati svesni toga.

Međutim, baš kao i ljudi, tako su i psi različiti. Ima onih koji nikada nisu izgrizli nijedan komad nameštaja ili ni jedan jedini par obuće, dok sa druge strane ima i onih koji su maltene nezaustavljivi.

Od skakanja na sve i svakoga, preko konstantnog lajanja, ili raznih lopovluka, pogotovo onih koji se tiču hrane.

Psa uvek možete da odvedete na dresuru, gde će ga naučiti poslušnosti i ponašanju, ali ono što takođe možete da uradite jeste da sami pokušate da ga dresirate.

Postoji nekoliko najčešćih problema u ponašanju pasa, a evo koji su i kako da ih rešite.

Laje na sve

Psi komuniciraju sa svojim vlasnicima tako što laju. Međutim, preterano lajanje, čiji uzrok su često dosada i teskoba, mogao bi prilično da smeta. U zavisnosti od uzroka, postoji više načina da smanjite lajanje svog psa. Na primer, kada počne da laje bez ikakvog razloga, ignorišite ga. Ovo posebno važi u slučaju da, dok to radi, traži vašu pažnju. Ukoliko ga ne budete ignorisali, bez obzira na to da li će dobiti pozitivnu ili negativnu reakciju, on će to smatrati nagradom za lajanje.

Pexels
 

Ono što takođe možete da uradite jeste da osigurate mentalne i fizičke vežbe za svog ljubimca, jer ćete tako biti sigurni da ne laje iz dosade. Da biste obuzdali njegovo lajanje, naučite ga naredbi "tiho". To možete da uradite tako što ćete mu, kada laje, a vi primetite da se bliži kraj lajanju, narediti da se utiša, a zatim ćete ga, kada to bude i uradio, nagraditi.

Skače na goste

Kada mali pas skoči da pozdravi nekog gosta, to obično nije problem. Međutim, kada je pas veliki, a ima običaj da skače na ljude, on može da bude vrlo opasan. Ono što je pogrešno, a većina radi, jeste da odgurne psa. Međutim, on to shvata kao pažnju.

Pixabay
 

Svog psa ćete naučiti da ne skače tako što ćete mu posvetiti pažnju u trenutku kada su mu sve četiri šape na tlu. Ukoliko krene da skače, recite mu da sedne, a nakon što to bude uradio, pohvalite ga, izmazite i stavite mu do znanja da ste srećni i zadovoljni. Ako ponovo bude počeo da skače, sačekajte da se smiri, pa ga tek onda pomazite.

Grize dok se igrate

Štenci imaju zubiće koji su oštri poput igle i vrlo lako može da se dogodi da povredi vlasnika, čak i kada se igra. Mnogi od njih brzo nauče da nije dobro da to rade, ali neki zadrže to ponašanje čak i kroz adolescenciju ili kada odrastu.

Pixabay
 

U slučaju da vaš pas, tokom igre, postane previše hiperaktivan i pokuša da vas grize za šake i ruke, prekinite igru odmah. U slučaju da skoči i pokuša da vas ugrize, potrebno je da istog trenutka izađete iz sobe i sklonite se iz njegovog vidokruga. Ne pokušavajte da ga odgurnete, jer će on misliti da se igrate sa njim.

Vuče povodac dok šetate

Ovo spada u uobičajeno problematično ponašanje pasa. Međutim, ukoliko pas nasrne na drugog psa ili osobu, onda postaje i opasno.

Psi, kada su zbog povoca sprečeni da dođu do predmeta koji ih zanima, često postanu isfrustrirani, a neki vuku povodac jer njihov vlasnik, prema njihovim kriterijumima, ne hoda dovoljno brzo.

Da biste ovaj problem rešili, prvenstveno je potrebno da svog psa naučite da se usresredi na vas. Naučite ga komandi kao što je "gledaj me" i naučite ga da ćete ga, za uspostavljanje kontakta očima, nagraditi. To možete da uradite tako što ćete ga odvesti negde gde nema mnogo stvari koji bi mogle da mu odvuku pažnju, a onda procenite kakav fokus vaš pas ima.

Pexels
 

Ukoliko budete bili dovoljno strpljivi i ako istrajete u treningu, vaš pas će biti fokusiran na vas čak i kada pored njega prolazi nepoznat pas ili osoba. Ukoliko insistira na tome da vuče povodac, jednostavno promenite pravac i počnite da hodate u suprotnom smeru. Vrlo brzo će mu postati jasno da će, ukoliko bude nastavio da vuče povodac, samo ići unazad.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike