Četiri pasmine koje nisu dobar izbor za porodice sa malom decom

14.10.2022

07:11

0

Autor: Z.A.S.

Vaspitanje nekih pasa predstavlja veći izazov od drugih

Četiri pasmine koje nisu dobar izbor za porodice sa malom decom
Pas i beba - Copyright Pixabay

Psi su divni kućni ljubimci, ali ih je neophodno vaspitati i donekle dresirati.

Preporuka mnogih lekara jeste da deca odrastaju sa psima i da, ukoliko ih već imate, svoje pse nikako ne udaljavate iz kuće, zbog dolaska bebe.

Ipak, vaspitanje nekih pasa predstavlja veći izazov od drugih, pa zato i nisu najbolji izbor za porodice sa malom decom, pogotovo ako nije u pitanju pas koji je već uveliko u porodici i koji je naviknut na nju.

Takvi psi imaju izuzetno čvrst karakter, ali su i vrlo tvrdoglavi, pa bi zato trebalo dobro da razmislite da li ih želite u okruženju u kome su i mala deca.

Ove četiri pasmine bi bilo pametno da izbegnete, makar dok deca malo ne porastu.

Unsplash
 

Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje, pa čak i da napadne dete ako, na primer, dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno da potrči za detetom, jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je što ga je teško zaustaviti kada jednom krene.

Uz ispravnu socijalizaciju i trening, rotvajler može odlično da se uklopi u porodicu s decom, ali važno je da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju s drugom decom, rotvajler to može da protumači kao da njegovu decu netko napada i da odreaguje.

Pixabay
 

Akita

Akita koja je u porodicu došla kao štene i rasla s decom vrlo verovatno će biti tolerantna prema toj deci, ali možda ne i prema tuđoj deci. Postoji opšte pravilo da ovu pasminu, kao ni bilo koju drugu veliku pasminu, nije preporučljivo ostavljati samu s decom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih zadirkuju i mogu da reaguju ugrizima.

Kao i rotvajler, akita može grublju dečiju igru da protumači kao napad, pa će probati da zaštiti svoju decu. Akiti brzo sve dosadi i želi sve da radi na svoj način. Ova pasmina zahteva strpljenje i doslednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana, ili je ostavljena bez nadzora, može da postane destruktivna i "teška".

Pixabay
 

Sibirski haski

Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem možda nisu najbolji kućni ljubimci za decu.

Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu da prave probleme. Haskija treba socijalizovati s drugim psima, i pritom treba biti oprezan, jer on male životinje može da doživljava kao plen. Ova pasmina se linja tokom cele godine, što može da izazove ili pojača alergiju kod dece.

Pixabay
 

Džek Rasel

Džek Rasel je manji pas koji voli da kopa i da laje i nikako nije pasmina koja je pogodna za svaki dom. Ovi terijeri imaju vrlo izraženu samovolju, zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara, zbog čega Džek Rasel Terijer može da bude vrlo teritorijalan i da reaguje naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.

Ovaj pas može biti izazov i za iskusne vlasnike pasa, pa se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, kao ni porodicama s malo decom. Veća deca će bolje umeti da "cene" inteligenciju ovoga psa, ali mala deca mogu da ga učine razdražljivim. On neće mirno podnositi da ga vuku, štipaju i maltretiraju i može da uštine zubima onoga ko narušava njegov lični prostor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike