Zašto se psi valjaju po travi? Tri su moguća razloga, a zbog jednog će vam biti posebno drago

05.10.2022

07:19

0

Autor: Z.A.S.

Dr Majls Benski, biheviorista za pse, otkrio je nešto više o tome

Zašto se psi valjaju po travi? Tri su moguća razloga, a zbog jednog će vam biti posebno drago
Pas 3 - Copyright Unsplash

Sigurno ste nekada videli da vaš pas radi nešto što je vama neobjašnjivo. Valjanje po travi sigurno spada u jednu od tih aktivnosti.

Za to, naravno, postoji objašnjenje, a tri su moguća razloga zbog kojih psi toliko vole da se valjaju po travi, čak i kada izađu sveže okupani i čisti.

O ovim razlozima otkrio je nešto dr Majls Benski, biheviorista za pse.

Koriste miris za komunikaciju

Njuh psa je neverovatan. Ljudi imaju šest miliona mirisnih receptora, psi do 300 miliona. To je glavni razlog zašto su odlični u poslovima otkrivanja uzroka požara, potrage i spasavanja, otkrivanja bolesti i još mnogo toga. I to je razlog zbog kojeg često vidite pse kako se valjaju u travi.

- Valjanje u travi zavisi od niza faktora, ali verovatno se radi o komunikaciji mirisom. U našoj okolini postoji mnogo mirisa koje ne osećamo, ali psi da i njima komuniciraju - objašnjava dr Benski.

Unsplash
 

Psi valjanjem u travi mogu da prikriju svoj miris kako bi se lakše prikrali plenu, mogu da označe prostor i tako daju do znanja drugim psima da je reč o "njihovom prostoru" ili da jednostavno "vode svoj dnevnik", odnosno drugim psima daju do znanja gde su bili i šta su pronašli.

Drugi mogući razlog je da se pas valjanjem u travi isteže. Kao i kod ljudi, istezanje stvara dobar osećaj nakon prijatne duge šetnje ili dremanja. Valjanje po travi psima pomaže da opuste zglobove, uklone otpalu dlaku i pojačaju cirkulaciju.

Unsplash
 

Tako mogu da pokažu da su srećni

- Kada su psi srećni, njihovo ponašanje je opušteno i preterano. Na primer, kada se igraju s drugim psima skaču i kotrljaju se. Isto važi i za valjanje u travi - kaže Benski.

I zato, valjanje u travi je uopšteno prirodno ponašanje i ne morate psa u tome da sprečavate, ali možete da ga naučite da se ne baca na smrdljive stvari. Samo upamtite da mirisi mogu biti vrlo primamljivi psima, pa će biti potrebno vreme, trud i strpljenje da preusmerite takvo pseće ponašanje uz podsticajne nagrade, savetuje dr Benski.

Unsplash
 

Međutim, ako vam se čini da se pas upornim valjanjem pokušava počešati, konzultirajte se s veterinarom kako biste provjerili je li pas alergičan na nešto u svojoj hrani ili okolišu i doznali kako to ublažiti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike