Zašto moja mačka kaki van svoje posude za pesak?

01.10.2022

07:47

0

Autor: D. R.

Ovo može biti jedna od onih neočekivanih situacija, ali postoje razlozi zašto se to dešava

Zašto moja mačka kaki van svoje posude za pesak?
profimedia-0717530591 - Copyright Profimedia

Sve je bilo u redu u kući dok niste primetili jednu stvar: vaša mačka kaki ispred svoje posude koja je previđena da bude njen toalet.

Čak i ako ste izabrali savršenu posudu za nju, postoji mnogo drugih faktora koji mogu doprineti njenoj promeni ponašanja.

Doktor veterine Mišel Burč, iz kompanije "Paramount Pet Health", pojašnjava zašto je vaša mačka prestala da koristi posudu za pesak.

Ako je vaša mačka počela da kaki na pod (ili na drugim neprikladnim mestima), prva stvar koju ćete želeti da uradite je da shvatite šta je izazvalo takvo ponašanje.

Mačke mogu da vrše nuždu izvan svog toaleta iz nekoliko razloga. Ovo su neka od najčešćih objašnjenja, kaže dr Burč:

1. Kupili ste joj pesak drugog brenda ili drugačijeg sastava

- Najjednostavnije objašnjenje je da one ne vole supstrat koji se koristi u njihovom "toaletu", posebno ako ste ga nedavno promenili - rekao je dr Burč za Dodo i dodao:

- Opcije supstrata mogu uključivati glinenu stelju, stelju od silikonskog gela, borovu stelju, pšeničnu stelju, stelju za travu, stelju od kukuruza ili papirnu stelju. Dakle, ako ste nedavno promenili njen tip peska, ovo bi mogao biti najveći krivac.

Profimedia
 

2. Ne sviđa joj se lokacija kutije

Lokacija posude sa peskom takođe može dovesti do toga da mačka kaki van nje. Na primer, ako je njen toalet postavljen u deo kuće gde se često prolazi, to može postati problematično.

- Mačke su malo stidljivije u pogledu korišćenja toaleta, i ako ne mogu da obave sve što moraju na miru, mogu da reaguju tako što vrše nuždu na neprikladan način - rekao je dr Burč.

3. Njen toalet je prljav

Posuda sa peskom koja se ne čisti, često može dovesti do toga da vaša mačka vrši nuždu gde ne treba u znak protesta.

- Mačke su ćistunci i žele da im pesak bude čist kada ga koriste. Izmet pronađen izvan kutije sa peskom može ukazivati na to da morate češće da je čistite kako biste ispunili zahteve vaše mačke.

Profimedia
 

4. Ona je starija i ima artritis

Starije mačke mogu da razviju artritis, zbog čega im je bolno da uđu u svoj toalet i tamo vrše nuždu.

- Bol od artritisa može uzrokovati da mačke neadekvatno vrše nuždu - rekao je dr Burč.

Ako je to slučaj (ili ako sumnjate da možda ima artritis, ali još nije dijagnostikovan), odvedite je kod veterinara da se pregleda.

5. Ona ima osnovni zdravstveni problem

Pored artritisa, postoje i drugi zdravstveni problemi sa kojima se vaša mačka može suočiti i zbog kojih ona kaki van posude. Na primer, mačke sa osnovnom gastrointestinalnom bolešću mogu se ovako ponašati. Uobičajeni osnovni uzroci gastrointestinalnih bolesti uključuju netoleranciju na hranu, alergije na hranu, inflamatornu bolest creva, prekomerni rast bakterija ili crevne parazite.

Pored toga, neurološke bolesti od prethodne traume, degeneracije u starijoj dobi ili infekcije takođe mogu dovesti do defekacije izvan posude za pesak.

Profimedia
 

- Mačke sa smanjenom neurološkom funkcijom rektuma mogu iskusiti nedostatak osećaja koji im govori da idu na pesak. Umesto toga, izmet može nasumično ispasti kada se nakupi u debelom crevu - kaže dr Burč.

Ako sumnjate da vaša mačka kaki van svog toaleta zbog zdravstvenih problema, odvedite je kod veterinara na pregled.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike