Istraživanje pokazalo da psi mogu da nanjuše stres u dahu vlasnika

02.10.2022

07:51

0

Autor: Z. A.

Niko vas ne oseća i ne razume bolje od vašeg krznenog drugara

Istraživanje pokazalo da psi mogu da nanjuše stres u dahu vlasnika
pexels-karolina-grabowska-5426876 - Copyright Pexels

Naši pseći suputnici još jednom dokazali koliko su fino usklađeni s našim osećanjima.

Naučnici su otkrili da psi mogu osetiti stres u ljudskom dahu i znoju.

Četiri psa - kućni ljubimci koje su dobrovoljno ponudili njihovi vlasnici - obučena su da odaberu jedan od tri rezervoara mirisa. I u više od 650 od 700 testova uspešno su identifikovali uzorak znoja ili daha koji je uzet od osobe pod stresom.

Istraživači s Kraljičinog univerziteta u Belfastu nadaju se da će njihova studija, objavljena u časopisu „Plos One“, pomoći u obuci terapijskih pasa. Psi doživljavaju svoj svet kroz miris. Njihove vrlo osetljive sposobnosti otkrivanja mirisa već se koriste za otkrivanje droge, eksploziva i bolesti, uključujući određene vrste raka, dijabetes, pa čak i kovid.

Pexels
 

Imali smo mnogo dokaza da psi mogu osetiti mirise ljudi koji su povezani s određenim medicinskim stanjima ili bolestima, ali nemamo mnogo dokaza da mogu osetiti razlike u našem psihičkom stanju – rekla je Klara Vilson, naučnica koja je vodila istraživanje, piše BBC.

Oko 36 dobrovoljaca prijavilo je svoj nivo stresa pre i nakon rešavanja teškog matematičkog zadatka. Svaki rezervoar sadržao je uzorak njihovog znoja ili daha pre ili posle testa.
A ako su psi, Treo, Fingal, Sut i Vini, mirno stajali ili sedili ispred „stresnog“ uzorka, bili su nagrađeni omiljenom psećom poslasticom.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike