Kako da znate da vaš pas ima temperaturu? Na ovih osam simptoma obavezno obratite pažnju

25.09.2022

14:57

0

Autor: D. R.

Povišena telesna temperatura može biti zabrinjavajuća kako kod ljudi, tako i kod pasa

Kako da znate da vaš pas ima temperaturu? Na ovih osam simptoma obavezno obratite pažnju
profimedia-0386541184 - Copyright Profimedia

Novi vlasnici pasa mogu biti zbunjeni kada je u pitanju temperatura njihovih voljenih kućnih ljubimaca, stoga vam donosimo nekoliko stvari koje bi trebalo znati kada je ova situacija u pitanju.

Koja je normalna temperatura psa?

Psi obično imaju temperaturu između 37,5 i 39 stepeni i njihova temperatura je viša od one koju imaju ljudi. Psi mogu upasti u stanje povišene telesne temperature kada dođu do temperature od 39,7 stepeni.

Vama će se vaš pas uvek činiti toplijim, stoga je često veoma teško samo na dodir proceniti ima li povišenu temperaturu i da li je i kada momenat za brigu.

Simptomi temperature kod pasa

S obzirom na to da je svaki pas jedinstven, poznavanje karaktera i navika vašeg psa može biti od ključnog značaja kod određivanja ima li vaš pas temperaturu. Postoje simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju, a to su:

- manjak energije,
- gubitak apetita,
- drhtavica,
- curenje nosa,
- kašljanje,
- povraćanje,
- vrtoglavica
- neuobičajeno depresivno i razdražljivo ponašanje.

Kako izmeriti temperaturu psu?

Postoje posebni rektalni toplomeri koji mogu izmeriti psu temperaturu i to brže od 60 sekundi, te ih je veoma lako koristiti. S kapljicom vazelina ili bebi ulja, lagano umetnite toplomer oko 2 cm dubine.

Profimedia
 

Vaš veterinar verovatno ima i poseban ušni toplomer kao alternativu za merenje temperature kod psa. Ukoliko nematr pseći toplomer, postoje mesta na telu vašeg psa koje možete opipati i pokušati da ustanovite promene; nos, šape, uši i desni.

Kako tretirati temperaturu kod pasa?

Jedan od načina na koji možete olakšati svom psu borbu s temperaturom je taj da im šape i uši obložite hladnim oblogama, kao i to da im date malo hladnije vode da popiju, naravno ako je to moguće.

Što sve može biti uzrok temperaturu kod pasa?

Najčešći razlog temperature kod pasa je infekcija. Infekcija se može pojaviti zbog neke postojeće rane, bakterije ili virusa. Zagnojen ili inficiran zub takođe može uzrokovati temperaturu. Injekcije mogu biti uzrok kao i alergijske reakcije. Previsoka spoljna temperatura lako može uzrokovati povišenu telesnu temperaturu kod pasa pa morate veoma brzo reagovati kako bi sprečili toplotni udar. Pasmine poput francuskog buldoga i mopsa (psi s kratkom njuškom) posebno su podložni ovom stanju.

Profimedia
 

U tom slučaju, svog psa bi trebalo odmah da odvedete u hlad ili u zatvoreni prostor i da mu stavite vlažne, hladne obloge ili čak led, posebno oko šapa i ušiju. Ukoliko je vaš pas pojeo otrov, vrlo verovatno će dobiti temperaturu. To uključuje biljke, ljudske lekove, hranu koja sadrži ksilitol (xylitol) ili pak antifriz.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike