Psi mogu imati jednu čudnu naviku: Da li vaš pas jede sopstveni izmet? Evo šta to znači i kako se leči

24.09.2022

08:48

0

Autor: Z. A.

Psi imaju moć da nas razvesele, ali imaju neke čudne navike koje mogu biti prilično čudne i odbojne

Psi mogu imati jednu čudnu naviku: Da li vaš pas jede sopstveni izmet? Evo šta to znači i kako se leči
pexels-lumn-406014 - Copyright Pexels

Iako na sam pomen ove aktivnosti ljudima osetljivog stomaka bude muka, jedenje izmeta je uobičajena navika kojoj mnogi psi ne mogu da odole.

Od pijenja vode iz toaleta do drugih stvari koje se ljudima gade – jedenje sopstvenog izmeta je verovatno vrhunac groznih stvari koje vaš pas može da uradi.

Ako ste se ikada zapitali zašto vašeg ljubimca privlači da jede sopstveni ili bilo koji tokom šetnje, veterinari imaju objašnjenje za to.
 

Foto: 24sedam
 
Zašto psi jedu izmet?

Prema dr Skotu Mileru, veterinarskom stručnjaku iz Barking Headsa, medicinski izraz za jedenje izmeta naziva se koprofagija, što može biti praksa recikliranja hrane, zbog loše hrane kojoj nedostaju hranljive materije ili kalorije.

Dr Miler je objasnio da je češće jedenje izmeta prilično uobičajena pseća navika, posebno kod štenaca, a koji to rade iz radoznalosti.

Neki psi imaju tu naviku zato što uživaju u ukusu izmeta, dok drugi to možda rade zbog pažnje.

- Neki psi su možda naučili da jedenje izmeta privlači vašu pažnju, a za neke je čak negativna pažnja bolja nego nikakva - kažu stručnjaci.

Pexels
 
Da li je jedenje izmeta štetno za pse?

Jedenje izmeta je relativno bezopasno za vašeg psa, iako postoji rizik da pokupi parazite, viruse ili bakterije. Ponekad se ova navika može razviti i u reakciju ponašanja na dosadu, stres ili anksioznost, međutim, prema veterinarskom stručnjaku Lin Džejms, to je veoma retko.

- Navika je veoma retko uzrokovana osnovnim medicinskim problemom ili nečim što nedostaje u njihovoj ishrani, iako to može biti odgovor na dosadu, stres ili anksioznost.

Međutim, ona upozorava da je uvek najbolje da kontaktirate sa svojim veterinarom ako je vaš pas iznenada počeo da jede izmet ili ako je ovo ponašanje posebno neuobičajeno za njega.

Kako možete sprečiti psa da jede izmet?

Postoji nekoliko načina da odviknete svog psa od ove čudne i veoma loše navike.

Pexels
 
Obuka

Nadgledajte, ometajte ga u ovoj neobičnoj ideji. Odvratite mu pažnju tako što ćete ga pozvati da dođe, a potom nagraditi što vas je poslušao.

Smanjite ljubimcu stres

Uverite se da vaš pas jede odgovarajuću i hranljivu hranu i posvetite mu pažnju kako biste mu smanjili stres.

Pixabay
 
Upravljajte anksioznošću

Ponekad navika da jede izmet može biti povezana i sa anksioznošću odvajanja. Tada je najbolje da konsultujete stručnjaka kako biste dobili prave saveta oko ponašanja prema vašem ljubimcu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike