Studija pokazuje da Mocart može biti upravo ono što vaš pas želi da čuje

13.09.2022

17:22

0

Autor: D. R.

Pokušajte sledeći put

Studija pokazuje da Mocart može biti upravo ono što vaš pas želi da čuje
profimedia-0138072920 - Copyright Profimedia

Kada odemo od kuće, čak i na kratko, brinemo za svog psa. Želimo da budemo sigurni da je našem krznenom prijatelju dobro i da se ne plaši. Zbog toga neretko ćemo mu uključiti radio ili televizor, kako bi mu nešto "pravilo društvo" dok se mi ne vratimo.

Istraživači sa Univerziteta Kvins u Belfastu u Severnoj Irskoj su objavili savete u "Applied Animal Behavior Science" koje će nam pomoći kako da pravilno otklonimo stres svog psa.

U studiji je učestvovalo 82 psa da bi se videlo da li ih više teši priča ili muzika. Muzika koju su odabrali bila je Mocartova „Sonata u D za dva klavira“, a za naraciju su koristili audio-knjigu „Hari Poter i kamen mudrosti“.

Imali su i kontrolnu grupu pasa koji su sedeli u tihoj sobi dok su vlasnici otišli ​​na kratko. Zatim su pogledali ponašanje svih pasa da vide šta je dobro funkcionisalo.

Psi u kontrolnoj grupi su mogli mirno da sede u tišini. To je u studiji definisano kao ležanje preko 30 sekundi. Međutim, činilo se da su psi koji su čuli Mocarta bili mirniji od ostalih. Kako prenosi Bi-Bi-Si, istraživači su rekli:

- Psi koji su bili izloženi klasičnoj muzici znatno su brže legli od životinja koje su slušale priču i brže su se smirili od ostalih životinja.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je audio-knjiga imala uticaja na pse kada su njihovi vlasnici otišli. Problem je u tome što se činilo da to nije uticalo na njihov nivo stresa. Ovo je verovatno zato što možda razlikuju zvuk sa audio-knjige od glasa vlasnika.

Prema listu, klasična muzika pruža „umereno uobičajen efekat“, a od puštanja audio-knjige nije bilo vidljive koristi za pse.

Zaključak: Istraživanje ukazuje na to da slušna stimulacija ima malu vrednost za pse u situacijama kratkotrajnog akutnog stresa.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike