Da li komarci ujedaju pse i da li može doći do nekih zdravstvenih problema ako se to desi?

18.08.2022

06:52

0

Autor: D. R.

Komarci ne odustaju i tako će verovatno biti sve dok temperature vazduha ne budu značajno niže, a da li su naši psi zbog toga ugroženi?

Da li komarci ujedaju pse i da li može doći do nekih zdravstvenih problema ako se to desi?
profimedia-0306006843 - Copyright Profimedia

Niko od vlasnika ne želi da njegovog psa ujedaju komarci, da ga bilo šta svrbi i da mu generalno bude neprijatno, a on jadničak ne shvata ni zbog čega mu je tako. 

S obzirom na to da su ove dosadne bube u punoj snazi tokom letnjih meseci, "The Dodo" je razgovarao sa Ketrin Džonson, veterinarskom medicinskom sestrom u DodoVet-u, koja je objasnila da pse i te kako mogu ujedati komarci, kao i kako ovi ujedi mogu uticati na njihovo zdravlje.

Komarci imaju mnogo mogućnosti da ugrizu vašeg psa, kako u kući, tako i napolju. Kad god je pas napolju, postoji rizik da ga ujedu komarci, a pošto neki komarci uspevaju da se provuku kroz naša vrata i prozore u unutrašnjost naših domova, tako nisu potpuno zaštićeni ni u vašem domu!

Printscreen: Instagram/ besch0815
 

Ujedi komaraca mogu biti posebno česti ako živite u oblasti sa puno komaraca. I dok komarci žive u većini delova sveta, oni imaju tendenciju da se skupljaju na mestima sa vodom u blizini, jer tamo polažu jaja.

Kako izgledaju ujedi komaraca na psima?

Ujedi komaraca kod pasa mogu vam izgledati prilično poznato.

- Veoma slično kao kod ljudi, njihovi ugrizi mogu biti naduti, crveni i svrbe. Možda ćete primetiti blagi, lokalizovani otok oko područja ugriza. I dugodlaki i kratkodlaki psi su u opasnosti - kaže Ketrin.

Da li su ugrizi komaraca na psima ozbiljni?

Možda mislite da su ugrizi komaraca na psima blago dosadni, u najboljem slučaju. Ali u stvarnosti, ujedi komaraca mogu dovesti do ozbiljnijih stanja od pukog svraba. Psi zapravo dobijaju srčanog crva od zaraženog komarca.

- Ovo je veoma ozbiljan parazit opasan po život koji naši pseći prijatelji dobijaju od komaraca. U stvari, srčani crvi se prenose isključivo ujedom komaraca - rekla je Ketrin.

Bolest srčanog crva može biti fatalna za pse, tako da je dijagnoza prilično ozbiljna. Lečenje je moguće, ali je bolno, dugotrajno i skupo. Srčani crv ako se ne leči uzrokuje nepovratno oštećenje pluća i srca vašeg vernog prijatelje.

Pexels
 

Ako vašeg psa ujede komarac, on će da liže i češe to mesto da bi ublažio svrab, ali može se desiti da se pojavi žarište, stručno nazvano akutni vlažni dermatitis.

- Ako primetite da se ujed komarca vašeg psa pretvorio u nešto što izgleda kao vlažna rana, obratite se svom veterinaru. Vaš pas će možda morati da nosi konus i uzima neke antibiotike dok se ne očisti - objašnjava ona.

Takođe je moguće da vaš pas dobije virus Zapadnog Nila od ujeda komaraca. „Ova veoma ozbiljna bolest može dovesti do depresije, nedostatka apetita, kruženja, grčeva, problema sa pokretljivošću, groznice, pa čak i napadaja“, rekao je Džonson. "Malo je verovatno da će vaš pas dobiti ovo, ali nije nemoguće." Ako vaš pas oboli od VNV-a, ne postoji nikakav zvanični tretman. Umesto toga, možete da radite sa svojim veterinarom na lečenju simptoma vašeg šteneta dok virus traje svojim tokom. Dobra vest je da se većina pasa na kraju oporavi od VNV-a.

Možete li koristiti neki sprej protiv komaraca na psima?

Ketrin Džonson kaže da nikada ne bi trebalo da koristite sopstveni sprej protiv komaraca na svom psu, jer većina repelenata sadrži sastojke pikaridin i DEET, koji nisu bezbedni za vašeg ljubimca. Ovo može izazvati napade, povraćanje i iritaciju usta i kože. Pazite i da vaš pas slučajno ne liže vaš repelent protiv komaraca.

Pexels
 

Da li postoji repelent protiv komaraca za pse?

Postoji repelent protiv komaraca za pse koji je formulisan sa sastojcima bezbednim za kućne ljubimce, ali uvek bi trebalo da se konsultujete sa veterinarom pre nego što bilo šta poprskate na svog ljubimca. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike