Da li ste čuli za pravilo 3-3-3 - veoma važno za sve udomljene pse

12.08.2022

07:03

0

Autor: Z. A.

Ovo pravilo će vam pomoći da pomognete svom prijatelju

Da li ste čuli za pravilo 3-3-3 - veoma važno za sve udomljene pse
Pas 3 - Copyright Profimedia

Psi koji su tek udomljeni mogu biti preplašeni kada se nađu u novom prostoru, pogotovo u prva tri dana, a ovo pravilo pomoći će vam u procesu udomljavanja.

Spasili ste jedno divno biće, ali šta sada? Postoje koraci koje treba da sledite kako bi se vaš pas prilagodio novoj okolini i postao srećan i zadovoljan ljubimac, prenosi Dogster.

Šta je pravilo 3-3-3?

Kad vaš pas stigne u svoj novi dom, morate mu pomoći kako bi se prilagodio novoj situaciji, a pri tome će vam pomoći pravilo 3-3-3, koje objašnjava šta treba da znati u periodu prilagođavanja prva tri dana, tri nedelje i tri meseca nakon udomljavanja.

Udomljavanje psa je predivno, ali istovremeno i vrlo zahtevno iskustvo. Svakome treba vremena da se prilagodi promenama, pa tako i psima, a kako biste pomogli svom ljubimcu i omogućili mu srećan dom, morate znati kroz šta prolazi i pomoći mu da se prilagodi.

Opšte je pravilo kako će se štenci brže prilagoditi od starijih pasa koji će više iskazivati strah, pa čak i sram. Imajte na umu kako je svaki pas zasebno biće, a okolnosti pod kojima je živeo uticaće na njegov proces prilagođavanja. Važno je da ga pustite da napreduje prema svom ritmu.

Pixabay
 
Prva tri dana

Vašem novom prijatelju trebaće vremena da se umiri. U ovoj fazi proći ćete kroz mnogo emocija, a zbog straha i nesigurnosti može se povući na mesto u domu u kojem se oseća sigurno ili se sakriti ispod nameštaja i spavati. Moguće je da neće hteti da jede ni pije ili će testirati vaše granice.

Prve tri nedelje

Tokom ovog perioda počeće da se opušta i pokazuje svoju ličnost. Osećaće se sigurnije, upoznaće okolinu i stvoriti rutinu. Počeće da shvata kako je ovo njegov dom za zauvek, a možda ćete primetiti probleme u ponašanju koje je stvorio u prošlosti.

Unsplash
 
Prva tri meseca

U ovom razdoblju prava ličnost i temperament vašeg psa izlaze na videlo. To je savršeno vreme da se povežete s njim i stvorite prijateljstvo koje će zauvek trajati. Vaš ljubimac sada će se osećati potpuno opušteno u svojem novom domu, počeće da vam veruje i povezivati se s vama. Stvoriće čvrst osećaj sigurnosti i položaja u svojoj novoj porodici i potpuno prihvatiti svoju rutinu.

Saveti koji će vašem psu pomoći u prilagodbi

Osigurajte u svom domu miran prostor za psa, daleko od buke. Postavite mu udobni ležaj jer to će biti njegov kutak sigurnosti u kojem će se osećati ugodno.

Važno je da stvorite rutinu kako bi vaš pas znao šta da očekuje. Rutina će mu dati osećaj sigurnosti i počeće da mu se vraća samopouzdanje. Pohvalite ga za lepo ponašanje i govorite mirnim tonom. Polako ga upoznajte s okolinom i osobama koje će biti uz njega. I najvažnije od svega, budite strpljivi i dajte mu puno nežnosti i ljubavi. Uskoro će vam je vratiti na načine koje niste mogli ni zamisliti jer veza čoveka i psa je nešto posebno, neraskidivo i večno.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike