Šta mačka zaista oseća kada je ostavite samu kod kuće? Ovo će mnoge raznežiti i rastužiti

01.08.2022

17:05

0

Autor: Z. A.

Sve ono što mislite da znate o mačkama možete slobodno da zaboravite

Šta mačka zaista oseća kada je ostavite samu kod kuće? Ovo će mnoge raznežiti i rastužiti
Copyright Unsplash Drew-Hays-

Iako su mačke najčešći kućni ljubimci, životinje koje vekovima žive sa svojim ljudskim prijateljima, o njema postoji najviše suprotnih mišljenja, nedoumica, predrasuda i verovanja. 


A jedno od njih jeste verovanje da mačke nisu mnogo vezane za svog vlasnika, već se isključivo vezuju za izvor hrane i dom. Navodno, mačka i ne primeti kada se njen vlasnik promeni, ali ljubitelji i vlasnici mačaka znaju da to uopšte nije tačno.

Mačkama je apsolutno potrebna ljudska ljubav i toplina.
Mačke smatraju ljude sa kojima žive svojom porodicom i to sve vreme pokazuju na različite načine. Ako vam mačka prede u naručju nežno pomera šape, ili, sedeći na rukama, nežno vas gleda, trlja mokri nos, liže vaše ruke i lice, znajte da se vaša mačka prema vama ponaša kao prema majci. Kada vas pozove da se igrate, vi ste njen najbolji prijatelj.

Pixabay
 

Kada se vraćate kući vidite da je uzbuđena, rado vas dočeka, kreće se oko vaših nogu i mjauče – ona vam pokazuje da ste joj nedostajali i želi da vam prenese kako je sama provela dan. Česti su slučajevi da mačori često odlaze od kuće tokom sezone parenja, ali se rado vraćaju u svoj dom, možda sa kojom ogrebotinom ili mršaviji, ali dolaze na mesto koje zovu dom i gde osjećaju ljubav i toplinu.

Kada odlazite na posao, vašoj mački nedostajete, to ističu i stručnjaci za izučavanje kućnih ljubimaca. Ističu i da dugo razdvajanje od vlasnika ili promena mesta stanovanja može kod ljubimca izazvati stres.

Simptomi mačje patnje

Evo koji znakovi ukazuju na narušeno emocionalno stanje kod mačke:

  • Nedostatak apetita ili povećan apetit
  • Nespremnost da se praktikuje higijena
  • Mokrenje, uglavnom po stvarima koje pripadaju vlasniku i imaju njegov miris
  • Vreme spavanja
  • Odbrambena agresija prema ljudima/mačkama.
  • Ekstremna budnost i razdražljivost – skakanje na najmanju buku
  • Neraspoloženje za igru
Pexels
 

Ako primetite ove simptome, povedite svog ljubimca kod veterinara. Ukoliko je fizičko zdravlje dobro, onda vašoj mački treba više zajedničkog vremena sa vama, nežnosti i ljubavi. Mnoge mačke imaju sposobnost da prepoznaju glas svog vlasnika.

Iako nije naučno precizno definisano šta osećaju, kada odlazite, moguće je da će vas mačka otpratiti do vrata, a onda ćete je zateći kako sedi ili leži u blizini vrata i čeka vas. Kada se vratite, mačka se trlja o noge, vrti se i daje do znanja da joj je drago što ste tu.

Mačke su neverovatno misteriozna stvorenja, veoma ih je teško razumeti, ali možemo uvek osetiti kada nam pružaju ljubav, piše Sensa.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike