Vaš pas obožava da pije vodu iz bazena? U nekim slučajevima je to okej, a nekada bi brzinski trebalo da odreagujete

07.07.2022

09:17

0

Autor: Z.A.S.

Važno je da hlor u vodi ne pređe određenu koncentraciju, a ona iznosi do četiri miligrama po litru

Vaš pas obožava da pije vodu iz bazena? U nekim slučajevima je to okej, a nekada bi brzinski trebalo da odreagujete
Pas pije vodu iz bazena - Copyright Profimedia

Kada pomislite na leto, sasvim sigurno pomislite i na kupanje i sunčanje. Ukoliko spadate u srećnike koji imaju dvorište, velike su šanse da imate i montažni ili pravi bazen u njemu. Ili ga možda ima neko iz vašeg društva, pa vam je pristup maltene bezgranično omogućen.

To je svakako sjajna vest, što za vas, što za vašeg psa, koji neće morati sam da vas čeka da se vratite kući, već će moći da pođe sa vama i uživa blizu vas, što i najviše voli.

Da stvar bude bolja, to znači da i on spas od vrućine može da potraži u bazenu. Međutim, šta ako, osim što voli da se okupa, voli i da popije vodu iz njega?

Pexels
 

Verovali ili ne, ali svi mi "popijemo" određenu količinu vode. Ta voda je, ukoliko je bazen dobro održavam i hemijski uravnotežen, i za ljude i za pse sigurna. To, naravno, ne znači da je u redu namerno piti vodu iz bazena, jer hemikalije i drugi toksini mogu biti štetni za pse.

Bezani sa hlorom

Ukoliko pas proguta previše hlora, to može da izazove iritaciju usta, želuca i jednjaka. Najveća verovatnoća je da će se to dogoditi ukoliko vaš pas dođe u dodir sa tabletama ili koncentratom hlora. Za kućne ljubimce i ljude je sigurno da piju vodu sa nivoom hlora do četiri miligrama po litru, a ona, u većini bazena iznosi od jednog do tri miligrama po litru, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pixabay
 

Takođe, treba pripaziti na hloramine, hemikalije u koje se hlor u bazenima postepeno pretvara. Hloramini mogu da iziritiraju oči, kožu i sluznicu.

Bazeni sa slanom vodom

I ovi bazeni sadrže male količine hlora, a posledice mogu biti slične kao i u slučaju ispijanja vode iz bazena sa hlorom. Međutim, so može da prouzrokuje dijareju, povraćanje, dehidraciju i neravnotežu elektrolita.

Neuravnotežena voda u bazenu

Svi znate da bi previše hemikalija u vodi u bazenu moglo da naškodi vašem psu, međutim, i premalo hemikalija može da napravi problem. Mikroskopski materijali koji dolaze od ljudi, bazenskog pribora, iz okoline ili od drugih životinja, dospevaju u vodu, a da bi voda bila u potpunosti sigurna za sve, filtracija i hemijska ravnoteža moraju stalno da se održavaju.

Pixabay
 

Ukoliko voda u bazenu nije tretirana u dovoljnoj količini, može da sadrži parazite, bakterije, alge i druge zagađivače od kojih bi psi mogli da se razbole. Šta možete da uradite? Pre svega, redovno proveravajte pH vrednost bazena, a po potrebi koristite sredstvo za udardnu (šok) obradu vode. Psa uvek držite podalje od bazena, sve dok se ponovo ne bude uspostavila dobra hemijska ravnoteža.

Intoksikacija vodom

Intoksikacija, odnosno trovanje vodom je retka komplikacija koja se javlja kada psi ili ljudi piju prekomernu količinu vode. Znakovi trovanja, kako kaže "Animal Poison Control Center" mogu da uključuju mučninu, povraćanje, uvećan stomak i letargiju.

Psi, u težim slučajevima, mogu da dožive slabost, pijani hod, napade, hipotermiju, nizak broj otkucaja srca, pa čak i komu.

Pixabay
 

Dakle, dok pliva u bazenu, obavezno nadgledajte svog psa i pobrinite se za to da uvek ima činiju sa svežom, pitkom vodom blizu bazena. Ukoliko počne da pije vodu iz bazena, usmerite ga ka posudi u kojoj je voda za piće. Takođe, ne puštajte psa da se kupa za vreme velikih vrućina, jer ćete na taj način preduprediti prekomerno pijenje vode, dehidrataciju, ali i jako opasnu stvar kao što je toplotni udar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike